null Beeld

Herkennen honden en katten hun broers en zussen? Dít zegt onderzoek

Er is weinig schattiger dan een nestje puppies of kittens. De kans is alleen klein dat ze elkaar ooit nog zien. Maar als dat toch gebeurt, kunnen honden en katten hun broers en zussen dan nog herkennen?

Dat hangt vooral van hun tijd als puppy en kitten én tijd samen af, weten experts.

Ja, honden en katten kunnen hun broers en zussen herkennen

Uit onderzoek blijkt dat honden hun broers en/of zussen op latere leeftijd nog kunnen herkennen, mits ze hun eerste zestien weken samen hebben doorgebracht en elkaar regelmatig zien. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaars geur nog herinneren. Maar hoe minder tijd honden als pup met hun familie doorbrengen, hoe kleiner de kans dat ze elkaar later kunnen herkennen. En aangezien de meeste pups met twaalf weken al het nestje mogen verlaten voor een ander thuis, zullen de meeste hondenbroers en -zussen elkaar niet zo herkennen. Zeker niet als ze elkaar vervolgens jaren niet zien. Als je regelmatig afspreekt met de baasjes van de broers of zussen van je hond, kun je die herkenning een beetje in stand proberen te houden.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Lees ook:

Feest voor je viervoeter: 13x de leukste uitjes met je hond

Ook katten lijken hun familieleden van soortgenoten te kunnen onderscheiden. Hierbij speelt geur ook een belangrijke rol. Onderzoekers van de University of Southampton vergeleken broers en zussen uit hetzelfde nestje met katten die pas later bij elkaar kwamen. Wat bleek uit dat onderzoek: de katten uit hetzelfde nest wasten elkaar, konden prima samen eten en sliepen met elkaar op een plek. Anders dan de katten die geen familie van elkaar waren. Maar ook voor katten geldt: hoe langer ze elkaar niet zien, hoe kleiner de kans dat ze elkaar zullen herkennen.

null Beeld

Lees ook:

9x zó kun je je liefde aan je kat tonen in ‘kattentaal’

Maar beseffen ze zich ook echt dat ze familie zijn?

Goed, zowel honden als katten kunnen de geur uit hun nestje nog herinneren en daarmee hun broers en zussen tot op zekere hoogte herkennen. Maar zijn ze zich er dan ook echt van bewust dat ze familie zijn? Nou, dat niet per se. Ze herinneren elkaars geur en voelen zich daardoor meteen op hun gemak. Maar of ze ook echt denken: hé, jij bent mijn broer of zus, is onduidelijk. Maar dat er in een nestje in elk geval al een sterke band gesmeden kan worden, is zeker.

Bron | Quest, myanimals.com, pets4homes.com, ultimatepetnutrition.com

Beeld | Getty

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden