null Beeld

Herfstwandeling met de hond maken? Pas dan op voor dennenappels

Een herfstwandeling maken met de hond in het bos is natuurlijk hartstikke lekker. Maar wees wel alert waar je je trouwe viervoeter allemaal laat rondsnuffelen. De natuur kent namelijk ook een paar risico's voor je hond, waaronder dennenappels die gevaarlijk voor het beestje kunnen zijn.   

Van verstopping tot vergiftiging: hiervoor moet je allemaal oppassen.

Dennenappels gevaarlijk voor je hond

Zodra de herfst begint zien we ook weer een stuk meer bladeren, eikels, kastanjes en dennenappels op de grond liggen. En laten die nou net gevaarlijk zijn voor je hond. Dennenappels zijn, net als tamme kastanjes niet per se giftig voor je hond, maar de dieren kunnen hier wel verstopte darmen van krijgen. Daarnaast zijn dennenappels ook nog eens gevaarlijk voor je hond omdat er splinters van af kunnen komen wanneer 'ie hierop kauwt. Deze kunnen het maagdarmkanaal ernstig beschadigen.

Eikels en wilde kastanjes

Ook eikels en wilde kastanjes kunnen veel schade aanrichten, deze zijn namelijk giftig voor honden. Wilde kastanjes kunnen leiden tot neurologische klachten, zoals epilepsieaanvallen en verwardheid. Eikels zorgen voor spijsverteringsproblemen en op den duur zelfs nierfalen.

Paddenstoelen

In de herfst zijn er ook meer paddenstoelen in het bos te vinden. Paddenstoelen die niet-eetbaar zijn voor mensen, zijn ook niet goed voor honden. Nu snappen we dat je misschien niet van elke paddenstoel weet of ‘ie eetbaar is of niet, dus probeer tijdens je herfstwandeling je hond bij álle paddenstoelen weg te houden. Heeft je hond toch een paddenstoel gegeten en heeft ‘ie last van braakneigingen, spijsverteringsproblemen of buikkrampen? Neem dan contact op met de dierenarts.

Lees ook: Oppassen: deze bloemen en planten zijn giftig voor honden

Beukennootjes en hulst

Als laatste zijn ook beukennootjes en hulst gevaarlijk voor je hond. In beukennootjes zit blauwzuur, dat bij grotere hoeveelheden kan zorgen voor spijsverteringsproblemen, misselijkheid en braken. Naast beukennootjes zijn de meeste andere noten die je mogelijk op je pad tegenkomt ook niet goed voor honden. En als laatste is ook hulst giftig voor je trouwe viervoeter. De rode besjes die vanaf de herfst tot het voorjaar aan de hulst groeien zien er misschien erg aantrekkelijk uit, maar leiden tot klachten zoals diarree, misselijkheid en braken. Een herfstwandeling met de hond is lekker, maar wees dus rond deze tijd extra alert voor alles dat uit de bomen valt en in het bos rondslingert.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Aveve, Dierenhulpstichting

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet 40 ligt nu in de winkel! Met deze week: hoe verder na ontrouw, een slank weekmenu, tips om je thuiswerkplek te verbeteren en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden