Margriet logo
null Beeld

Help: je hond blijft maar trillen. Wat is er mis?

Soms zit je hond ineens uit het niets te trillen in zijn mand. Vooral kleine honden doen dit vaak. Hoewel dit niet altijd een slecht teken hoeft te zijn, is het wel belangrijk om na te gaan waaróm je hond ineens zo trilt.

Het kan namelijk van alles betekenen.

1. Je hond heeft stress

Als je hond over zijn hele lichaam trilt, dan kan het een manier zijn om stress te uiten. Als honden spanning in hun lichaam voelen, raken ze dit kwijt door middel van trillen. Dit hoeft niet meteen iets ernstigs te zijn: misschien krijgt je hond al stress van de postbode of zijn ze nog aan het natrillen van een akkefietje met een andere hond in het park. Geef je hond op zulke momenten de tijd en ruimte om even bij te komen.

2. Je hond wil niet opgepakt worden

Hoe verleidelijk het ook is om een klein hondje constant op

te pakken en op schoot te zetten, vergeet niet dat je hond ook gevoelens heeft.

Ze hebben er simpelweg niet altijd zin in, en willen ook wel eens hun eigen

ding doen. Als je hond gaat trillen wanneer je aanstalten maakt ‘m op te

pakken, is dat een duidelijke ‘nee’.

3. Je hond heeft ruimte nodig

Als je hond een paar keer rilt of heen en weer schudt nadat je hem hebt aangeraakt en geknuffeld, dan kan dat betekenen dat hij daar niet zo’n zin in heeft of zich beklemd voelt. Volgens onderzoek van de Universiteit van British Columbia toont tachtig procent van de honden signalen van stress wanneer ze geknuffeld worden. Niet zo’n leuk nieuws, we weten het…

4. Je hond heeft het koud

Kleine honden krijgen het best snel koud, dus als je hond de

hele tijd aan het trillen is, kan dit wel eens een teken zijn dat hij wat

warmte nodig heeft. Zet hem bij de verwarming of trek hem een warme trui aan.

5. Je hond is nat

Wanneer honden nat zijn, kunnen ze wel twintig tot zeventig procent van het vocht van zich afschudden. Best indrukwekkend! Als je hond net uit bad komt, of een rondje heeft gezwommen, is het niet meer dan normaal dat hij daarna een paar keer met zijn lichaam schudt.

6. Je hond is bang

Je hoeft niet gek op te kijken wanneer je hond op oudejaarsavond of op andere luidruchtige momenten trillend in een hoekje zit. Net als mensen, gaan honden vaak trillen wanneer ze bang zijn. Dit komt door de adrenaline die door de bloedvaten gepompt wordt. Denk je dat je hond bang is? Probeer hem dan te troosten, en zorg voor afleiding.

7. Je hond heeft een oorinfectie

Als je hond met zijn kop blijft schudden, is dit een duidelijk signaal dat hij last heeft van een oorinfectie. Met het schudden probeert hij de pijn kwijt te raken. Probeer in zo’n geval zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan.

8. Je hondwil aandacht

Pas met alle bovenstaande dingen wel op dat je je hond niet

té veel vertroetelt, want honden zijn slim. Als ze doorhebben dat jij meteen

aan hun zijde staat wanneer ze een beetje trillen, dan kunnen ze dit trucje

heel handig gebruiken om je aandacht te blijven trekken. Gelukkig kun je vaak

makkelijk zien of een hond écht ergens last van heeft, of gewoon graag even in

het middelpunt wil staan.

Denk je dat de oorzaak van het getril van jouw hond er niet bij zit? Dan kan het geen kwaad om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden