null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heeft jouw kat vlooien? Dit kun je ertegen doen

Is jouw kat zichzelf de laatste tijd wel erg veel aan het krabben en bijten? Dan zou goed kunnen dat 'ie last heeft van vlooien. Heel vervelend voor het beestje en daarnaast wil je een vlooienplaag in huis natuurlijk voorkomen. We leggen je uit wat je het beste kunt doen tegen vlooien bij je kat.

En we geven tips om een vlooienbesmetting voortaan te voorkomen.

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine beestjes, ook wel bekend als parasieten. Er bestaan veel verschillende soorten vlooien zoals kattenvlooien, konijnenvlooien, hondenvlooien, kippenvlooien en mensenvlooien. Tegenwoordig is het grootste gedeelte van de vlobesmettingen te wijten aan de kattenvlo. Vlooien zorgen voor hevige jeuk en rode vlekken. Ook kunnen ze allerlei ziektekiemen overbrengen zoals virussen, bacteriën en wormen, en voor allergieën zorgen.

Bij jonge katten en bij katten die vaak last hebben van vlooien kan er bloedarmoede ontstaan. Bij een kitten met een vlooienbesmetting kan dit zelfs levensbedreigende bloedarmoede veroorzaken. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.

Symptomen van vlooien bij kat

Je kunt vlooien bij een kat herkennen aan jeuk, korstjes over de rug, symmetrische kaalheid, zwellingen en zweren op de lip. Vlooien kunnen ook kleine zwarte korrels op de huid of vacht van de kat achterlaten, dat is vlooienpoep.

Twijfel je of je kat vlooien heeft? Ga dan vooral in de lies en schouderstreek op zoek naar de beestjes en kleine zwarte korreltjes. Heb je een korreltje gevonden? Leg deze dan op een velletje keukenpapier en druppel hier wat water op. Wordt het rood? Dan zijn het uitwerpselen van de vlo.

Jeuk en wormen

Het is belangrijk om vlooien bij je kat zo veel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk te bestrijden, omdat dit het beestje veel overlast geeft. De beten van een vlo zijn pijnlijk en daarnaast geeft het een ontzettende jeuk. Ook zijn vlooien tussengastheer van wormen. In de poppen van een vlo houden wormenpoppen zich schuil. Als je kat door bijvoorbeeld te bijten een vlo binnenkrijgt, komt deze in het maagdarmkanaal terecht, waar de wormen zich kunnen verspreiden.

Lees ook: Van voorkomen tot de symptomen: dit wil je weten over wormen bij je kat

Een vlooienallergie

Sommige katten zijn gevoelig voor het speeksel van vlooien, waardoor er na meerdere beten een allergische reactie kan ontstaan. Dit kan ook de oudere beten opnieuw activeren, waardoor je kat nog meer jeuk krijgt.

Vlooien bij een kat voorkomen

Gelukkig bestaan er tegenwoordig veel verschillende vlooienmiddelen om een besmetting te voorkomen. Vlooien zijn er het hele jaar door, en zeker katten die naar buiten gaan kunnen de beestjes oppikken. Je kunt een kat het beste maandelijks behandelen tegen vlooien, al is dat natuurlijk afhankelijk van het middel dat je gebruikt. Heb je meerdere huisdieren? Dan is het verstandig om alle dieren preventief tegen vlooien te behandelen.

Pipetten

Er bestaan pipetten met een vloeibaar vlooienmiddel. Deze doden naast vlooien ook de vlooilarven en teken. Daarnaast heeft het een afwerende werking. Je kunt het beste tussen de schouderbladen op de huid druppelen, zodat je kat hier niet bij kan. Was je kat na de behandeling een paar dagen niet, zodat de vloeistof zich over het huidvet kan verspreiden.

Vlooienband

Naast pipetten bestaan er ook vlooienbanden. Er zijn allerlei verschillende varianten op de markt, maar gemiddeld beschermen dit soort banden je kat tussen de zes en acht maanden tegen vlooien.

Vlooien behandelen

Is het kwaad al geschied en heeft je kat last van vlooien? Dan is het belangrijk om ze snel te bestrijden. Dat kan met een speciale vlooienshampoo. Dit doodt snel en effectief de vlooien. Het nadeel is wel dat je kat slechts één week beschermd is tegen een nieuwe besmetting.

Daarnaast bestaat er vlooienspray. Deze doodt binnen 24 tot 48 uur de vlooien en zorgt nog voor drie maanden voor bescherming. Dit kun je ook gebruiken als preventiemiddel. Als laatste bestaan er vlooientabletten. Deze werken vaak snel: binnen zes uur zijn alle vlooien gedood.

Vlooien in huis

Heeft je kat vlooien, dan zitten ze hoogstwaarschijnlijk ook door de rest van je huis verspreid. Om een tweede plaag te voorkomen is het belangrijk om eerst alles heel grondig te stofzuigen. Vooral op de plekken waar jij moeilijk bij kunt komen. Het kan zelfs handig zijn om de auto te stofzuigen. Is alles opgezogen? Maak dan je stofzuiger goed schoon en gooi de zak weg in een container.

Daarnaast is het aan te raden om tijdelijk niet te dweilen, omdat vlooien houden van een vochtige omgeving. Wil je toch dweilen? Voeg dan een scheutje azijn aan je water toe.

En vergeet niet om alle voorwerpen zoals kussens, dekens en manden waar je kat graag op ligt zo heet mogelijk te wassen. Ook kun je je kleren het beste heet wassen of een week vacuüm verpakken om de beestjes uit te roeien. Een laatste tip is om een omgevingsspray te gebruiken na het schoonmaken. Deze zorgt ervoor dat zich geen larven op en in je spullen kunnen nestelen.

Bron | Petsplace, AniCura

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden