null Beeld

Heeft jouw hond pijn? Dan kun je dit beter níet doen

Wanneer jouw hond pijn heeft wil je natuurlijk zo snel mogelijk helpen. Belangrijk is wel dat je je viervoeter ook écht helpt en niet van de regen in de drup komt.

Wanneer honden pijn hebben kan dit zich op verschillende manieren uiten.

Hoe herken je of je hond pijn heeft?

Jouw hond kan gaan piepen of janken. Ook mank lopen kan duiden op pijn. Als je ziet dat jouw hond gewond is, kun je er bijna zeker van zijn dat jouw hond ook pijn heeft. Is er een ongeval gebeurd of geeft je hond door geluid of manken aan dat hij pijn heeft? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk zorgen dat jouw hond in elk geval geen pijn meer heeft.

Wat mag je je hond nooit geven?

Wat je absoluut níet moet doen is jouw hond aspirine, ibuprofen of andere pijnstillers geven die bedoeld zijn voor mensen. Kinderaspirine kan ook niet! Aspirines zijn levensgevaarlijk voor honden. Deze kunnen interne bloedingen en nierschade veroorzaken.

Ibuprofen is zelfs giftig voor honden. Zodra een hond een overdosis van Ibuprofen heeft binnengekregen, treden er verschillende klachten op zoals bloederige diarree, uitdroging, bloedarmoede, interne bloedingen, toevallen, duizeligheid en coma.

Hoe kun je je hond dan wél helpen als hij pijn heeft?

Zijn het acute pijnklachten of gaat het om een verwonding? Ga direct naar jouw dierenarts. De dierenarts kan meteen ingrijpen met een geschikte pijnstiller en je krijgt indien nodig ook de juiste pijnstilling mee voor thuis.

Zijn de klachten stijfheid en pijn in de gewrichten? Dan kun je jouw hond ondersteunen met supplementen zoals glucosamine, groenlipmossel en/of duivelsklauw. Om zeker te zijn dat er geen andere oorzaak is van de klachten en dat je de juiste supplementen kiest raadpleeg je jouw dierenarts.

Het is het niet nodig dat je hond fysiek pijn leidt. Alleen kun jij niets uit jouw eigen apotheek gebruiken om te helpen.

Lees ook:

4 tekenen dat je hond aan het puberen is

Dit artikel is geschreven door Sarah van The Dog Pen. The Dog Pen is een hondenbloggersplatform waar informatieve blogs over honden worden geschreven op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten omtrent honden en hondengedrag. Naast informatieve blogs zijn er 34 hondenbloggers actief die hun dagelijkse belevingen met hun hond delen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden