Heeft je hond kale plekken? Dit kunnen de oorzaken zijn
Als je hond af en toe wat meer haren verliest, is dat vaak geen reden tot zorgen. Maar als je hond aan de haaruitval echt kale plekken overhoudt, dan is het wel tijd om aan de bel te trekken. We hebben de verschillende oorzaken voor kaalheid bij een hond voor je op een rijtje gezet.
En gelukkig zijn er ook een paar oplossingen voor de kale plekken.
Help: mijn hond heeft kale plekken
De vacht van een hond kan jou een hoop vertellen over de gezondheid van het beestje. Het is normaal dat je hond soms wat meer haaruitval heeft, bijvoorbeeld vanwege weersomstandigheden, maar als je hond echt kale plekken begint te krijgen dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Heeft je hond veel jeuk, waardoor hij de kale plekken zelf krabt? Dan kan je trouwe viervoeter last hebben van huidproblemen.
Parasieten
Dit kan bijvoorbeeld komen door vlooien. In dat geval biedt ontvlooien de oplossing. Ook bij mijten kan je hond jeuk of zelfs schurft krijgen. In dit geval kun je het beste een antibacteriële shampoo gebruiken. Daarnaast kunnen teken en wormen voor kale plekken zorgen, maar hierbij is er meestal geen sprake van jeuk. Het is belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen en te controleren op teken om te voorkomen dat je trouwe viervoeter hier last van krijgt.
Voedselallergie
De combinatie van jeuk en kale plekken kan ook een allergische reactie op voedsel zijn. Dit kan ontstaan bij nieuw voer, maar kan ook op een later moment optreden bij voer dat je hond al langer eet. Neem in dit geval contact op met de dierenarts. Er bestaat bijvoorbeeld hypoallergeen hondenvoer, waardoor de kans op een voedselallergie een stuk kleiner is.
Lees ook: Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat
Omgevingsallergie
Een andere oorzaak van kale plekken bij je hond kan een omgevingsallergie zijn, ook wel atopie genoemd. Dit is vergelijkbaar met hooikoorts. In dit geval heeft je hond een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen, bijvoorbeeld huisstofmijt of pollen. Dit kan niet alleen via de luchtwegen tot uiting komen, maar ook via de huid. Doordat zo’n allergische reactie vervelend aanvoelt zal je hond zichzelf veel meer likken, bijten aan de poten of met zijn kop langs objecten wrijven. Dit resulteert in kale plekken.
Als je hond tijdens het hooikoortsseizoen dit soort gedrag vertoont, kan het zijn dat het beestje last heeft van een allergie. De dierenarts kan dit via een huidtest en/of bloedonderzoek meten. Ook hierbij kan hypoallergene voeding helpen, maar daarnaast bestaat er ook medicatie en immunotherapie voor. Vraag je dierenarts om advies.
Symmetrische kaalheid
Heeft je hond last van kale plekken zonder jeuk? Dan kan dit ook veroorzaakt worden door een stoornis in de hormonale huishouding. In dat geval gaat het om symmetrische kaalheid, waarbij je hond op specifieke plekken - vaak de flanken- kaal wordt terwijl de rest van de vacht er gezond uit ziet. Een hormonale afwijking die hieraan ten grondslag kan liggen is bijvoorbeeld een traag werkende schildklier, een geslachtshormonale oorzaak door een testikeltumor, ovariumtumoren of –cystes, of door de ziekte van Cushing.
Uit een onderzoek bij de dierenarts zal moeten blijken om welke aandoening het in dit geval gaat. Het hangt af van de diagnose welke behandeling het beste werkt tegen de kaalheid.
Beeld | Getty Images