null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heeft je hond een knobbel? Dit wil je weten over vetbulten bij een hond

Voel je bij het aaien van je hond een knobbel of zwelling onder de huid? Dat zou wel eens een vetbult kunnen zijn. Als je zo'n bult voelt is dat even schrikken, maar veel honden ontwikkelen dit. Het is dus heel normaal. Ook betekent dit niet altijd meteen het ergste, want zo’n bult kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. We leggen je uit wat je het beste kunt doen, hoe je een vetbult bij een hond kunt voorkomen en hoe deze verwijderd kan worden. 

Ook leggen we je uit hoe je een vetbult bij een hond kunt herkennen.

Hond met een vetbult

Als je hond last heeft van een knobbel, kan dit duiden op een vetbult. Omdat er ook andere soort bulten bestaan, is het altijd belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan onderzoeken wat er in de bult zit. Als er sprake is van een vetbult kan dit een lipoom zijn. Dat is een goedaardige tumor van vetcellen. Een kwaadaardige bult is een tumor van vetcellen en heet een liposarcoom.

Vetbulten herkennen

Meestal kun je een vetbult bij je hond zelf voelen, maar in sommige gevallen wordt zo’n knobbel pas bij een controle bij de dierenarts gevonden. Een vetbult begint vaak klein in een huidplooi of de vacht. Als je hond last heeft bij het liggen, ademhalen en bewegen, dan kan er sprake zijn van een vetbult. Honden met overgewicht, teven en viervoeters van middelbare tot senioren leeftijd hebben vaker last van vetbulten.

In de meeste gevallen komt een vetbult bij een hond op de borstkas voor, maar het kan ook op andere plekken over het hele lichaam optreden.

Het onderzoek

Als de dierenarts vermoedt dat er sprake is van een vetbult bij je hond, wordt eerst de bult gevoeld en de huid hieromheen bekeken. Als het van buitenaf niet duidelijk is wat voor soort bult het is, kan er extra onderzoek gedaan worden naar de inhoud van de bult door middel van een punctie.

In dat geval prikt de dierenarts met een dunne naald in de bult, om vervolgens een deel van de inhoud op te zuigen. Hieruit kan soms direct duidelijk worden dat het om een vetbult, abces of talgklierontsteking gaat. Indien nodig kan een patholoog de inhoud van de cellen uit de bult onder een microscoop onderzoeken. Als laatste kan de dierenarts een stukje van de bult wegsnijden. Dat heet een ponsbiopt. Daarmee kan een patholoog de inhoud van de bult nog beter zien.

In sommige gevallen kan een bult ook iets anders zijn, namelijk een kwaadaardige huidtumor (mastocytoom) of een huidgezwel (cutaan histiocytoom). Laat bulten dus altijd controleren door de dierenarts.

Lees ook: Zo kun je een oorontsteking bij je hond herkennen en behandelen

Kwaadaardige bulten zijn zeldzaam

Als er uit het onderzoek blijkt dat je hond een kwaadaardige bult heeft, maakt de dierenarts een behandelplan. Dat hangt af van het type kanker en het stadium. Een liposarcoom, een kwaadaardige bult, komt gelukkig zelden voor bij honden.

Een vetbult verwijderen

De meeste (vet)bulten, knobbels en zwellingen zijn onschuldig. Toch kan je hond ook last krijgen van een goedaardige bult, doordat het bijvoorbeeld op een vervelende plek zit. In dat geval kan de dierenarts de bult verwijderen, en wordt dit voor verder onderzoek naar de patholoog gestuurd. Probeer nooit zelf een vetbult bij je hond uit te knijpen of door te prikken. Daarmee kun je de huid beschadigen.

Controleren op vetbulten

Het is goed om je hond regelmatig op vetbulten te controleren. Dat doe je net zoals je deze op insectenbeten inspecteert. Kijk goed en beweeg met je vingers over de vacht. Vaak is een vetbult bij een hond redelijk zacht en beweegbaar. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Hoewel sommige honden er helaas aanleg voor hebben, is de kans op vetbulten voor honden met overgewicht wel groter. Zorg dus dat je hond op een gezond gewicht blijft.

Bron | AniCura, Dierenziekenhuizen

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden