Margriet logo
null Beeld Getty Images/Johner RF
Beeld Getty Images/Johner RF

Heeft een hond het koud in de winter en wat kun je daartegen doen?

Als we in de winter naar buiten gaan, pakken we ons lekker warm in. Maar dat geldt vaak niet voor onze hond. Toch is het goed om in de gaten te houden wanneer je hond het in de winter (te) koud heeft. Gelukkig kun je daar ook een aantal dingen tegen doen.

Maar allereerst: hoe weet je of en wanneer je hond het te koud heeft? Dat verschilt namelijk ook nog eens per hond. Honden met een dunnere vacht en minder vet zullen het uiteraard eerder koud hebben dan stevigere honden met een dikke vacht. Ook kan het ene ras er veel beter tegen dan het andere.

Heeft een hond het koud in de winter?

Van nature kunnen honden trouwens hartstikke goed tegen kou, maar doordat we het binnen lekker warm maken, heeft dat invloed op de aanmaak van de hondenvacht. Als je buiten een van de onderstaande dingen opmerkt, is het oppassen geblazen:

  • je hond heeft moeite met ademen
  • je hond blijft maar (t)rillen
  • je hond heeft een zwakke hartslag
  • je hond keert in zichzelf: je kunt geen contact met hem krijgen, hij is lusteloos en wil niet spelen

Mocht je hond onderkoeld zijn geraakt, breng hem dan zo snel mogelijk naar een warme plek en schakel de dierenarts in. Geef je hond wat suiker om zijn energielevel omhoog te krijgen, en houd hem goed warm met bijvoorbeeld dekens.

Niet zwemmen

Om dit te voorkomen kun je met een aantal dingen rekening houden. Als je hond van zwemmen houdt, kun je er beter voor zorgen dat hij op koude dagen geen duik neemt. Door zijn enthousiasme voelt je hond de kou misschien in eerste instantie niet, maar koud water brengt zijn temperatuur omlaag en kan daarnaast voor plotselinge kramp zorgen. Laat je hond ook nooit op ijs lopen.

Wen aan koudere temperaturen

Zoals gezegd zorgt het continu binnen zijn ervoor dat de groei van de vacht beperkt wordt. Om te zorgen dat de vacht wat dikker wordt en om je hond langzaam te laten wennen aan wat koudere temperaturen, kun je in de herfst al beginnen met langere wandelingen maken.

Lees ook:

Waarom de neus van je hond altijd nat is

Vergeet zijn pootjes niet

Omdat de grond in de winter ook heel erg koud kan zijn, kan je hond last krijgen van zijn voeten en voetkussens. Sneeuw en ijs kunnen daarnaast tussen zijn tenen of haren blijven zitten. Ook kan er - als er gestrooid is - strooizout tussen zijn pootje blijven zitten. Zorg dus dat je bij thuiskomst zijn pootjes schoon, droog en warm maakt. Liever helemaal voorkomen? Er zijn ook speciale schoentjes voor honden.

Let op voeding

Om warm te blijven verbrandt je hond brandstof. In de winter hebben ze daarom meer calorieën nodig om warmte te genereren, vooral als ze regelmatig buiten in de kou zijn. Houd hier dus rekening mee in de voeding.

Ben je benieuwd bij welke specifieke temperaturen je op moet passen in de kou met je hond? Dat kun je hier terugvinden.

Bron | deHuisdiersuper.nl, De Hondenwereld

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 51 ligt nu in de winkel! Met deze week: kerstversiering van papier maken, een sterk sociaal netwerk opbouwen, december zónder extra kilo's, een interview met Trijntje Oosterhuis en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel 'm online zonder verzendkosten.

Kirsten ZijderveldGetty Images/Johner RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden