Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb jij een oudere hond? Zo verzorg je ‘m het beste

Gaat jouw trouwe viervoeter al een aantal jaartjes mee? Dan hebben we goed nieuws: de laatste jaren worden honden gemiddeld steeds ouder. Maar je wilt natuurlijk wel dat ‘ie daarmee ook gezond oud wordt. Met deze tips kun je een oudere hond het beste verzorgen. 

Van staar tot gewrichtsproblemen: dit zijn de ouderdomskwaaltjes waar je op moet letten.

Een oudere hond verzorgen

Bij een oudere hond treden sneller ouderdomsklachten op, daarom is het belangrijk om ‘m af en toe eens flink door de honden-APK te halen en een gezondheidscheck uit te voeren. Het verschilt per ras hoe oud een hond ongeveer wordt en vanaf welke leeftijd je de eerste kwaaltjes kunt verwachten. Grote honden (>25kg) worden gemiddeld tien jaar oud. Vanaf het zevende of achtste jaar kun je de eerste ouderdomsproblemen verwachten. Kleine honden (<15kg) worden gemiddeld iets ouder, veertien jaar, en krijgen vaak vanaf hun elfde of twaalfde levensjaar klachten. Heb je al een iets oudere hond? Dierenarts Piet deelt bij RTL Nieuws een paar handige tips om ’t beestje op z’n oude dag nog zo goed mogelijk te verzorgen.

Verzorgingstips

Een oudere hond is iets minder beweeglijk en speels, waardoor je de nagels beter zult moeten verzorgen. Deze slijten namelijk minder goed wanneer een hond minder actief is. Regelmatig knippen dus. Daarnaast is ook een andere voeding belangrijk. Geef je hond speciale seniorvoeding. Daar zitten vaak meer vezels in die werken tegen obstipatieklachten. Ook zit er minder fosfaat en zout in, wat beter is voor de nieren van een hond op leeftijd. En het bevat minder calorieën, waardoor je hond minder kans heeft op overgewicht. Vaak zitten er in seniorvoeding ook meer meervoudige onverzadigde vetzuren, dat helpt tegen artrose.

Artrose

Oudere honden krijgen vaak last van slijtage in de gewrichten, ook wel bekend als artrose. Je kunt artrose bij je hond herkennen aan kortere pasjes, trager lopen, kreupelheid, stijfheid, moeite met opstaan en liggen, slepen met pootjes, tijdens een wandeling meer stoppen, zitten of liggen, afgesleten nagels of door een pijnreactie bij het aanraken van de hond. Dierenarts Piet tipt dus om seniorvoeding te geven om de artrose uit te stellen of te voorkomen. Daarnaast bestaan er ook speciale voedingssupplementen die kunnen helpen. Vraag daarbij advies van de dierenarts.

Gebitsproblemen

Door ouderdom kunnen ook gebitsproblemen optreden bij je hond. Bijvoorbeeld veel tandsteen of rottende kiezen. Controleer dus regelmatig het gebit van je hond. Tandsteen herken je aan gele en bruine plekken op de zijkant van de tanden en kiezen van je hond. Rode randen aan het tandvlees wijzen op een ontsteking door tandplak. Ook overmatig kwijlen, weinig eten of een slechte adem kunnen duiden op gebitsproblemen. Het is belangrijk om de tanden van je hond regelmatig te poetsen en het tandsteen te laten verwijderen bij de dierenarts.

Lees ook: Zo vaak hoor je het gebit van je hond eigenlijk te poetsen

Staar

Een laatste ouderdomskwaaltje bij honden op leeftijd is staar. In dit geval ziet je hond minder goed. Dat merk je waarschijnlijk al aan dagelijkse dingen, maar je kunt het ook controleren. Wanneer de ooglens van de hond een soort melkachtige waas heeft, is er sprake van staar. Er bestaan speciale supplementen die de ontwikkeling van staar kunnen remmen, maar helaas niet genezen. Daarnaast is ook een operatie mogelijk. Als je hond veel last heeft, overleg dan met de dierenarts wat de mogelijkheden zijn.

Routine

Als laatste is het voor een oudere hond fijn als hij zich vast kan houden aan de routine die hij gewend is. Wissel op latere leeftijd niet ineens van uitlaattijden en gooi je interieur niet compleet om. Dat kan een oudere hond in de war maken. Zeker als je hond slechter ziet door ouderdomsstaar kan meubilair op andere plekken zetten voor problemen zorgen. Als laatste is het belangrijk dat je ook een oudere hond zowel fysiek als mentaal blijft uitdagen door met ‘m te spelen. Ook als dat niet meer zo soepel gaat als toen ‘ie nog een puppy was.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Hondengezond, Licg, Anicura

Beeld | Getty Images

null Beeld

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden