null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Heb je een huisdier? Bouw de lockdown dan af met déze tips

Heb je een hond, een kat of een ander huisdier? Grote kans dat deze beestjes gewend zijn geraakt aan het intensieve samenzijn de afgelopen maanden. Nu de samenleving grotendeels weer wordt opgestart, is het belangrijk dat we bewust zijn van wat deze overgang betekent voor onze huisdieren. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Dat we allemaal vaker thuis waren de afgelopen maanden - of nog steeds zijn -, bleef voor onze huisdieren niet onopgemerkt.

Gedragsverandering bij dieren

Dierengeneeskundig gedragsspecialist Valerie Jonckheer-Sheehy van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein herkent dergelijke gedragsveranderingen bij dieren, vertelt ze aan NU.nl. Zij geeft aan dat sommige dieren heel blij zijn dat hun baasje de hele dag thuis is, terwijl andere dieren er juist hyper of onrustig van worden. Ieder huisdier reageert weer anders op veranderingen. Aanhankelijke dieren kunnen de afbouw bijvoorbeeld als zwaar ervaren, en deze moeten dus extra goed begeleid worden bij de overgang.

Lees ook: Zo houd je je huisdier ook tijdens de coronacrisis gezond

Zachte overgang voor je huisdier

Nu de afbouw van de lockdown in gang is, gaan mensen steeds meer eropuit. Het liefst wil je je hond bijvoorbeeld steeds met je meenemen, maar het is ook belangrijk dat je viervoeter af en toe alleen blijft. Volgens Jonckheer-Sheedy kun je het beste kiezen voor een rustige afbouw van het samenzijn met je huisdier. Katten of honden snappen het niet als je je schema drastisch omgooit. Voor de afbouw heeft ze een goede tip. Als je een kamer over hebt in huis, kun je op sommige dagen in een andere ruimte gaan werken. Woon je klein? Dan kun je misschien een dag bij familie of buren werken, zodat je huisdier aan je afwezigheid kan wennen.

Tijdsbesef

Honden hebben wel degelijk een tijdsbesef benadrukt Jonckheer-Sheehy. Natuurlijk kan een hond niet klokkijken, maar ze kunnen goed ruiken waardoor ze veranderingen in de lucht waarnemen. Doordat de lucht circuleert gedurende de dag, veranderen geuren in de kamer. Een hond ruikt deze veranderingen en weet hierdoor wanneer zijn baas naar huis komt. Het grote verschil tussen een uurtje wegzijn of een hele dag weg kan een hond hierdoor gelijk merken.

Hang camera's op

Een ander advies van Jonckheer-Sheehy is het ophangen van een camera als je weg bent. Zo weet je waar je huisdier mee bezig is als je er niet bent. Er zijn allerlei betaalbare camera's op de markt. Ook kun je muziek opzetten als je weggaat, er zijn door Spotify namelijk speciale playlists voor huisdieren gemaakt. Blijft het intensief samenzijn voor jou en je huisdier voorlopig nog even de norm? Knuffel dan niet te veel met je huisdier en laat het beestje zo veel mogelijk met rust.

Bron | NU.nl

Beeld | iStock

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden