Margriet logo
honden rouwen om hond Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleDieren

Hartverscheurend: hond kan volgens onderzoek rouwen om overleden viervoeter

Het verliezen van een huisdier is ontzettend verdrietig. Niet alleen voor het baasje, maar óók voor andere huisdieren. Recent onderzoek toont aan dat honden mogelijk rouwen wanneer een andere hond in huis sterft.

Al kan dat verdriet ook worden beïnvloed door hun baasje.

Honden rouwen om honden

Niet alleen mensen gaan door een rouwproces na het verliezen van een huisdier. Een onderzoek uit Italië, onder 426 baasjes van meerdere honden, toont aan dat honden ook behoorlijk van slag zijn door het overlijden van een andere hond in huis. Ze kunnen gedrag vertonen dat lijkt op rouwen, maar wat ook gerelateerd kan zijn aan het verdriet van hun baasje. Je denkt misschien dat het vanzelfsprekend is dat honden emotionele dieren zijn, maar het werd pas kort geleden wetenschappelijk onderbouwd. De manier waarop honden rouwen, vertelt ons meer over hun cognitie. Bovendien kunnen we daardoor beter inspelen op hun emotionele behoeftes. Eerder werd het rouwgedrag van andere dieren, zoals olifanten en walvisachtigen, al onderzocht.

Gedragsveranderingen

De onderzoekers verzamelden een groep mensen die voor minimaal twee honden zorgden, waarvan een inmiddels overleden was. Ze vulden een vragenlijst in over het gedrag van de hond na het overlijden van zijn hondenvriend. De baasjes beschreven ook de band tussen de honden en de manier waarop zij zelf met het verlies omgingen. Het merendeel van eigenaren merkte gedragsveranderingen bij hun viervoeter na het overlijden van een andere hond. Zo wilden ze bijvoorbeeld meer aandacht, speelden ze minder en waren ze minder actief. Ook sliepen sommige honden meer, waren ze angstiger of aten ze minder. Volgens 30 procent van de baasjes blafte de hond meer.

Meerdere factoren

Van de rouwende honden woonde 93 procent langer dan één jaar samen met de andere hond. 69 procent van de viervoeters had een sterke band met de overleden hond. Waren de honden goed bevriend én was het baasje erg verdrietig? Dan vertoonde de achtergebleven hond meer rouwgerelateerde klachten. Het is nog te vroeg om te concluderen dat honden écht rouwen om het verlies van een andere hond. Er zijn nu eenmaal meer factoren die het gedrag beïnvloeden, zoals het verdriet van hun baasje. Niet alleen verdriet, maar ook stress is volgens de onderzoekers ‘besmettelijk’. “We vermoeden dat honden eerder reageren op het verlies van een gezinslid dan op hun dood.” Ze benadrukken dat meer onderzoek nodig is om precies te weten hoe honden reageren op het overlijden van een andere hond.

Bron | ScienceAlert

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden