null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Grappig: met deze sport zijn jij en je huisdier binnen no time fit for summer

Heb jij een trouwe viervoeter thuis en ben je al een tijdje op zoek naar een nieuwe sport? Dan heb je geluk! Er is namelijk een nieuwe sporttrend in opkomst, waarvoor je maar twee dingen nodig hebt: hardloopschoenen en een hond.

De nieuwe sporttrend heet Canicross en is een hit onder influencers op Instagram. De spelregels zijn heel simpel: trek je hardloopschoenen aan en ga een stuk rennen met je hond. Omdat de meeste viervoeters een stuk enthousiaster zijn dan onze conditie, is het wel handig om van te voren signalen aan je hond te leren, zodat je hond weet wanneer hij iets in tempo moet minderen en welke richting je op wilt. En wil je voorkomen dat je arm uit de kom ligt omdat Bello net iets te hard wegsprint? Dan kan een heupgordel zoals hieronder wellicht uitkomst bieden.

Meer dan honderd jaar oud

Heel nieuw is de sport niet. Canicross is rond 1900 in Canada ontstaan om sledehonden in de zomermaanden te kunnen blijven trainen. Het woord Canicross is een samenvoeging van het Latijnse canis, dat hond betekent, en cross dat staat voor de Engelse benaming voor veldlopen: cross country.

Zoals met alle trends, duurde het even voor deze sport werd opgepikt. Op 31 oktober 2004 vond in Nederland de eerste wedstrijd Canicross plaats. Sindsdien is de sport in ons land zo hard gestegen dat er het afgelopen jaar zelfs een NK werd georganiseerd.

Ultieme sportmaatje

De sport lijkt simpel, maar vergis je niet: de hond trekt in feite z’n baasje voort en dat vraagt over het algemeen behoorlijk wat uithoudingsvermogen. Danielle Robak is oprichtster van de Canicross vereniging DogGo Dash Club. Volgens haar is deze sport een mooie manier voor veel mensen om meer tijd met hun huisdier te spenderen. Bovendien ben je met deze hype altijd verzekerd van sportmaatje. “In tegenstelling tot mensen reageren honden altijd enthousiast als je een tour wilt lopen. Dat maakt van hen de ideale looppartners.”

Variatie mogelijk

Ben je niet zo’n liefhebber van hardlopen? Geen nood, je kunt Canicross ook fietsend of steppend doen. De sport staat in principe open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Wel wordt er aangeraden om te wachten met Canicross tot je viervoeter twaalf of achttien maanden oud is. Vanaf dat moment zijn hun beenderen over het algemeen volledig ontwikkeld.

Lees ook

Tuinieren volgens onderzoek net zo goed voor je als sporten

Bron| HLN.be, Canicross Nederland

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden