Margriet logo
Goede vraag: kan een hond echt televisie kijken? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goede vraag: kan een hond echt televisie kijken?

Lig jij regelmatig met een serie aan met je trouwe viervoeter op de bank? Misschien heb je je dan wel eens afgevraagd of je hond ook echt televisie kan kijken. Soms lijkt een hond namelijk zo gefocust op wat er op de buis gebeurt, dat je haast zou denken dat ‘ie het begrijpt. Klopt dat? En ziet je hond dan precies hetzelfde als jij?

Uit een Brits onderzoek blijkt dat honden vijftig minuten per dag televisie kijken. Maar kijken ze dan echt mee?

Kan een hond echt televisie kijken?

Hondeneigenaren herkennen het vast: zit je lekker een serie te kijken, besluit je hond om mee te kijken. Maar in hoeverre kijkt je hond dan ook daadwerkelijk mee? Volgens onderzoek kunnen honden echt televisie kijken en hier zelfs plezier aan beleven. Maar het beeld is voor honden wel iets anders, dan wanneer wij naar de televisie kijken. De ogen van honden zijn namelijk minder scherp dan die van mensen, waardoor honden vaak dichterbij het beeld moeten zitten om het goed te kunnen zien. Daarnaast zien honden alleen de kleuren geel, groen en blauw, waardoor hun kleurperceptie dus anders is. Ook zien ze de details minder goed.

Als laatste zijn honden ook beter in bewegingen waarnemen, waardoor honden bij een ouderwets analoge televisie, waarbij het beeld tot 50 keer per seconde wordt ververst, het beeld vooral zien flikkeren. Snellere digitale televisie van tegenwoordig is daarom een stuk prettiger voor honden om naar te kijken.

Lees ook: Déze geluiden blijken stress te veroorzaken bij je hond, zonder dat je het merkt

Favoriete televisieseries

Het is moeilijk om precies te bepalen wat honden leuke televisie vinden om naar te kijken, maar het lijkt er wel op dat ze vooral graag andere dieren op de buis zien. Honden kunnen daarbij ook het onderscheid maken tussen echte dieren en dieren in tekenfilms. Over het algemeen geldt wel dat honden een onrustig of bedreigd gevoel krijgen wanneer ze onrustige of blaffende honden op een beeldscherm zien. Dit kun je dus beter niet samen met je trouwe viervoeter kijken. Ook spelletjesprogramma’s met drukke beelden en veel geluid zijn niet fijn voor honden.

Uit een Brits onderzoek blijkt zelfs dat één op de drie honden enthousiast wordt als ze het intro van hun favoriete programma horen en beginnen te kwispelen bij het horen van hun favoriete acteur of actrice.

Bron | Vriendin, Petmd.com, Beeztees
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden