Margriet logo
Goed nieuws: wetenschappers zijn een stap dichter bij een vaccin tegen hondenallergie Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Goed nieuws: wetenschappers zijn een stap dichter bij een vaccin tegen hondenallergie

Is niezen en snotteren in de buurt van dieren straks voorbij voor mensen met een hondenallergie? Wetenschappers zijn hard op zoek naar een vaccin tegen hondenallergie, en lijken nu een doorbraak in het onderzoek bereikt te hebben.

Goed nieuws voor hondenliefhebbers!

Komt er een vaccin tegen hondenallergie?

Wetenschappers zoeken al jaren naar een oplossing tegen hondenallergie, maar nu lijkt er eindelijk een doorbraak te zijn. Japanse onderzoekers ontdekten namelijk welke moleculen verantwoordelijk zijn voor een allergische reactie op honden(vacht). En die ontdekking kan het begin van een vaccin zijn: wanneer de moleculen geïsoleerd kunnen worden, is het mogelijk ze als het ware aan te vallen met een vaccin. De stofjes die dan worden toegediend heten epitopen, en zorgen ervoor dat het immuunsysteem de allergie herkent en vanzelf een weerstand ertegen opbouwt. Het gaat hierbij om de hondenallergie genaamd Can f 1, verantwoordelijk voor 50 tot 75% van alle allergische reacties wereldwijd.

Lees ook:
Aha: dít is dus de reden dat je ’s ochtends meer last kunt hebben van je allergieën

In de kinderschoenen

Het Japanse onderzoeksteam waarschuwt dat het vaccin nog in de kinderschoenen staat, en dat het zomaar nog jaren kan duren voordat er daadwerkelijk een vaccin op de markt komt. Maar dat het een belangrijke eerste stap is, daar zijn ze van overtuigd. De resultaten, gepubliceerd in Federation of European Biochemical Societies Journal, geven goede hoop voor hondenliefhebbers die het knuffelen van hun viervoeter normaal moeten laten voor wat het is.

Beeld | Getty Images
Bron | Science Alert

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden