null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Geef je kitten een speeltje (en nog een paar fijne opvoedtips)

In samenwerking met OHRA

Katten (en zeker kittens) zijn soms net kinderen. Je moet ze opvoeden, richtlijnen en regels meegeven. Met deze drie tips ben je al een eind op weg.

Laat de kitten wennen

Nieuwe geluiden, nieuwe geurtjes, andere mensen… Je kleine kitten krijgt veel nieuwe indrukken als-ie net bij je thuis is. Geef hem de tijd om te wennen. Zo zorg je dat dingen normaal en alledaags voor ’m worden en niet meer eng of spannend zijn. Laat hem overal rustig snuffelen en rondkijken. Het is ook verstandig hem al met de reismand kennis te laten maken: zet de mand in je huiskamer en zet je kitten er af en toe in. Blijft hij er even lief in zitten? Beloon hem dan met een kattensnoepje. Opgetild worden is ook al zo’n nieuwe ervaring. Pak dat rustig aan, laat de kitten eerst op je schoot kruipen en pak hem dan met twee handen voorzichtig vast.

Leer je kleine katje spelen

Natuurlijk is het grappig als een kitten in je broekspijp klimt of je vingers probeert te pakken. Maar als hij straks groter is, zit je daar minder op te wachten. Zorg daarom voor voldoende speelalternatieven voor je kleine huisgenootje. In de dierenwinkel kun je veel leuke speeltjes kopen. Zeker als je kitten nog heel jong is, is het belangrijk om veel en vaak met hem te spelen. Zo kan hij zijn energie kwijt en leert hij met welke spullen wel en niet mag worden gestoeid. Zo voorkom je dat je kitten speelt met dingen die gevaarlijk zijn, zoals elektrische snoeren. En je houdt hem weg van plekken waar een ongeluk in een klein hoekje zit, zoals tuimelramen.

Blijf consequent

Niet op het aanrecht, niet op de tafel, niet in de gordijnen, niet in de slaapkamer… Maak je kitten duidelijk wat wel of niet mag. Zeg telkens duidelijk nee en haal je katje dan rustig weg, zonder je stem te verheffen of heel boos te worden. Het moeilijkste: blijf consequent! Wil je niet dat je kat op de slaapkamer komt, laat het dan ook nooit toe. Ook niet voor een keertje. Nee is nee.

Ondanks die goede opvoeding kan het toch gebeuren dat je katje op een plek komt waar hij niet mag komen en een ongelukje krijgt. Dan is het fijn om te weten dat er een huisdierenverzekering is waarmee je onverwacht hoge medische kosten kunt voorkomen.

null Beeld
Redactie MargrietGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden