null Beeld

Experts: ‘Katten worden echt gék van hun baasjes tijdens de lockdown’

Voor veel diereneigenaren zit er toch nog één lichtpuntje aan de lockdown; ze kunnen veel meer tijd doorbrengen met hun geliefde hond of kat. Nu zullen de meeste honden hier alleen maar blij van worden, maar katten blijken de lockdown toch iets minder te vinden.

Als we experts mogen geloven, worden veel katten zelfs helemaal kriegelig van de aandacht die ze ineens krijgen. En dat kan af en toe resulteren in agressief gedrag…

Benauwd van alle aandacht

Katten zijn nu eenmaal iets minder aanhankelijk dan honden (uitzonderingen natuurlijk daargelaten), waardoor de aandacht die ze nu krijgen ze af en toe flink kan benauwen. “Als dieren een vragenlijst in konden vullen, dan hadden sommige sowieso gezegd: ‘Ik moet de hele dag maar zien te dealen met één of andere idioot die me maar in mijn nek blijft aaien, ik ben er helemaal klaar mee'", vertelt dierenarts Emmanuelle Titeux, gespecialiseerd in dierengedrag, tegen de Franse VICE.

Agressieve katten tijdens lockdown

Veel katteneigenaren merken ook dat hun kat zich de laatste tijd ineens anders gedraagt. Zo lezen we op de Amerikaanse site VOX het verhaal van een eigenaar van vier katten, die vertelt dat één van hen ineens ‘tegen de muren aan ging rennen’ en dat ze alle vier behoorlijk aan het ‘sissen en grommen’ zijn sinds de lockdown. “Katten vinden deze plotselinge verstoring een stressvolle ervaring”, zo licht Leanne Lilly, hoogleraar diergeneeskunde aan de Ohio State University, toe.

Lees ook:

Onderzoek toont aan: één op de vijf katten raakt besmet met corona binnen het huishouden

Vooral moeilijk voor huiskatten

Dierenarts Titeux heeft zelf nog niet veel katten behandeld die dergelijk gedrag vertonen. “Maar sinds de eerste lockdown heb ik wel veel katten gezien die zich echt agressiever gedroegen tegenover mensen. Er kwamen zelfs baasjes langs die wilden dat hun kat een spuitje zou krijgen, omdat ze maar aangevallen bleven worden.” Titeux weet wel waar dit gedrag vandaan komt, namelijk uit het feit dat katten sinds de lockdown continu onder de mensen zijn. Vooral huiskatten hebben het hier moeilijk mee, omdat ze niet even naar buiten kunnen ontsnappen.

Er zijn uitzonderingen

“Sommige katten hebben het echt helemaal gehad met mensen. Ze worden er gek van om de hele tijd met ze opgezadeld te zitten”, zo benadrukt Titeux nog eens. De dierenarts heeft katten gezien die zich ineens excessief zijn gaan likken, krabben of andere ‘stresssignalen’ vertonen. Ook halen veel katten ineens uit naar hun baasje. Al is het volgens Titeux ook wel belangrijk om te vermelden dat lang niet alle katten zich zo gedragen. Er zijn volgens haar ook genoeg katten die er wel van houden om veel aandacht te krijgen.

Wat kun je er aan doen?

Mocht je nu merken dat je kat zich wat kribbiger gedraagt, kan het geen kwaad om hem of haar ietsje meer met rust te laten. Ga niet de hele tijd naar je kat toe lopen om hem of haar aan te halen, maar laat je kat naar jou toekomen. Zo weet je zeker dat als je kat er behoefte aan heeft, hij of zij zelf wel de aandacht opzoekt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | VOX, VICE

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden