Margriet logo
De perfecte hond bestaat niet Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

PREMIUM

Expert legt uit: de perfecte hond bestaat niet

Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit waarom geen enkele hond perfect is.

De perfecte hond bestaat niet! Wel kan een hond perfect voor jou zijn. Veel ervaren hondenbaasjes soms druk van buitenaf.

Zo komt er misschien weleens bezoek binnen en in plaats van dat jij je bezoek rustig kan ontvangen, heeft je trouwe vriend het bezoek al besprongen, met een gescheurde panty tot gevolg. Of misschien zit je weleens lekker te borrelen met vrienden en let je even niet op: weg kaasplankje. Of je hond blaft hard als de bel gaat en gromt wel eens tegen een voorbijganger.

Je hond is geen robot

Deze dingen gebeuren nou eenmaal wel eens. Je hond is geen robot, die alles maar altijd perfect kan doen. Je hond heeft ook een stress-emmertje, dat weleens wat voller zit. Dan heeft je hond een slechte dag. Of je hond is juist zo blij dat hij door het dolle heen is. Het zijn levende wezens, die hun emoties uiten. En denk eens aan al die puppy’s en pubers: deze honden moeten nog zoveel leren en zullen regelmatig iets doen wat wij niet zo handig vinden. Dat hoort erbij, we verwachten van een peuter ook geen perfecte tafelmanieren, toch?

Niet te streng zijn voor je hond

Natuurlijk is het handig om aan de slag te gaan met grenzen en leefregels. Maar besef dat ook jouw hond soms een mindere dag kan hebben. Ben dan niet te streng voor je hond en ook niet voor jezelf. Wat andere mensen er allemaal van vinden doet er niet toe. Haal rustig adem en bedenk hoe je het de volgende keer ook anders kan doen. En om sommige dingen kun je soms maar het beste smakelijk lachen.

De zogenaamd perfecte hond heeft ook zijn nukken. Er zit nog altijd een taboe op de ‘ongehoorzame’ hond. We vinden het maar raar als een hond niet precies doet wat wij van ze verwachten. Die perfectie mag je laten varen, kijk eens naar wat er wel allemaal goed gaat en bouw daarop verder.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden