Margriet logo
weten huisdieren dat we seks hebben Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Eh, ongemakkelijk: heeft een huisdier in de gaten dat je seks hebt?

Hoewel je je huisdier het liefst 24/7 om je heen hebt, zijn er situaties waarin de aanwezigheid van je viervoeter wat ongemakkelijk is. Op het toilet bijvoorbeeld, of tijdens een vrijpartij. Maar, vroegen we ons af, heeft een huisdier eigenlijk in de gaten dat je seks hebt?

Het is misschien niet zo erg als betrapt worden door je kind of (schoon)ouders, maar toch vinden we het ongemakkelijk: een hond of kat die toekijkt terwijl je partner en jij een intiem moment hebben. Uit een enquête van het Amerikaanse dierenplatform Rover blijkt dat de helft van de duizend ondervraagden tijdens het vrijen weleens gestoord wordt door hun viervoeter. 1 op de 5 baasjes zet hun huisdier daarom tijdelijk in een andere ruimte.

Weet een huisdier dat je seks hebt?

Je hebt je vast weleens afgevraagd of een huisdier in de gaten heeft dat jullie ‘bezig’ zijn. Het Laatste Nieuws vroeg het aan kattengedragstherapeut Anneleen Bru, die de vraag voorlegde in een groepsapp met andere deskundigen. Ze waren het allemaal met elkaar eens: een kat heeft geen idee. Dat we ons toch een beetje schamen als Minoes meekijkt, is niet gek. Het is een voorbeeld van antropomorfisme. “Een heel typische gewoonte van ons, mensen, om onze menselijke eigenschappen op onze huisdieren te projecteren. Daarom schaam je je een beetje wanneer je ziet dat dat beestje alles ongecensureerd kon meevolgen.”

Katten denken niet zo complex

Er is volgens de kattengedragstherapeut nooit onderzoek gedaan naar de gedachten van katten over ons seksleven, maar ze kan de uitkomst wel aardig invullen. Zo komen tijdens de seks feromonen vrij, een chemische stof die een (seksuele) boodschap kan overbrengen naar iemand van dezelfde soort, zo valt te lezen op de website van Psychologie Magazine. “Feromonen zijn soortspecifiek, wat wil zeggen dat katten geen menselijke feromonen oppikken,” aldus Bru. Ook zijn bij katten nooit cognitieve functies gevonden waardoor zij beseffen dat wij seks hebben. “We hebben geen enkel bewijs dat een kat zulk complex denken heeft. Als dat wel zo was, zouden we dat waarschijnlijk al gemerkt hebben.” Conclusie: een kat heeft niet door dat zijn baasje seks heeft, en reageert er dus ook niet op.

Anders bij honden

Bij honden is dat net iets anders, stelt dierenarts Joshua Dutré. Dat honden de hormonen die vrijkomen tijdens een vrijpartij tussen mensen níet ruiken, is volgens hem onwaarschijnlijk. “Feromonen zijn soortspecifiek, maar de hormoonwerking is bij veel zoogdieren wel vergelijkbaar.” Of ze het ook op cognitief niveau begrijpen, is niet bekend. Volgens Julie Hecht, auteur en PhD-student in diergedrag, hebben honden inderdaad iets in de gaten. “Ons gedrag is zo anders, je maakt geluiden en ruikt waarschijnlijk anders, dat moeten ze wel merken,” vertelt ze tegen huisdierenplatform Cuteness. “Ze weten dat jullie niet slapen, maar iets anders doen. Of ze het menselijke concept van seks begrijpen? Dat denk ik niet.”

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden