Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dus dít probeert je hond te zeggen met de beweging van z’n staart

Honden komen qua communicatie niet veel verder dan blaffen, grommen en hun staart bewegen. Extra belangrijk om de boodschap daaruit te lezen, dus.

De manier waarop je hond zijn staart beweegt, kan je meer vertellen dan je misschien denkt. Maar wat betekent het eigenlijk als je viervoeter kwispelt, of z'n staart ferm omhoog of laag tussen de benen houdt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Kwispelen

Er wordt vaak gedacht dat het kwispelen van de staart altijd betekent dat de hond helemaal in z'n nopjes is. Maar het kan ook een uiting zijn van angst en onzekerheid, en daarmee een waarschuwing: kom niet dichterbij, of ik bijt. Ieder hondenras en iedere hond is anders. Zo staan de staarten van Beagles van nature anders dan die van Greyhounds en hebben sommige hondjes amper een staartje. Maar over het algemeen zegt de stand van de staart - al kwispelend of niet - dít over zijn gemoedstoestand:

Staart hoog in de lucht

Hoe hoger de staart gaat, hoe alerter en dominanter de hond zich wil profileren. Het kan een teken zijn dat 'ie hartstikke enthousiast is, maar ook om duidelijk te maken dat hij de baas van het territorium is. Opgewonden is 'ie in ieder geval, maar wat voorzichtigheid in het benaderen van het beestje is op z'n plaats.

Staart horizontaal

Houdt de hond z'n staart op middelhoogte? Je kunt er op zo'n moment vrij zeker van zijn dat je hond zich op z'n gemak en relaxed voelt. Zeker als 'ie er zachtjes bij kwispelt.

Staart tussen de benen

Hoe meer de staart van een hond omlaag gaat, hoe onderdaniger hij zich opstelt. Dat is enerzijds goed, want je wilt natuurlijk dat je viervoeter gehoorzaamt. Maar als 'ie de staart helemaal onder zijn lichaam buigt en schichtig in het rond kijkt, is het een teken dat hij heel bang is - of in ieder geval totaal niet op z'n gemak. Probeer op zo'n moment te achterhalen waar dat door komt. En als Benno dit vaak doet, kun je er eens advies over vragen bij de dierenarts.

Bron | Libelle BE, Psychology Today

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden