null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít zijn de vijf grootste gevaren voor jonge huisdieren

Iedereen die een jonge hond of kat in huis heeft, weet dat het opvoeden niet zonder slag of stoot gaat. Ze hebben vaak een eigen wil en belanden daardoor nog weleens in de problemen. Dierenverzekeraar Petplan deed onderzoek naar de meest voorkomende oorzaken van dierenartsbezoekjes met jonge huisdieren.

Je hoeft je in elk geval geen slecht baasje te voelen wanneer er iets misgaat met je huisdier, want je bent niet de enige: ruim tachtig procent van de huisdieren heeft volgens de verzekeraar weleens een ongeluk gehad.

Niet veel verschillen

De verzekeraar vroeg aan achtonderd baasjes van katten en honden wat de meeste voorkomende redenen waren dat zij naar de dierenarts moesten. Daaruit bleek dat katten en honden niet zo heel veel verschillen in de soort ongelukjes dat ze hebben. Op nummer één stond voor beide dieren het eten van iets raars als meest voorkomende oorzaak van een bezoek aan de dierenarts.

Iets raars gegeten

Wanneer je ooit een puppy of kitten hebt gehad, weet je er alles van: ze eten alles wat los en vast zit. Chocolade is erg gevaarlijk, maar uit het onderzoek bleek dat de jonge dieren ook vaak ziek worden van dingen als schuursponsjes, teddyberen of batterijen. In het ergste geval moeten ze dan zelfs geopereerd worden om het voorwerp uit hun slokdarm of maag te verwijderen.

Aanrijding en hoge val

Toch verschilden de twee lijstjes van ongelukken van honden en katten wel een beetje. Honden raken namelijk sneller gewond tijdens het stoeien met soortgenoten, terwijl bij katten een hoge val van bijvoorbeeld een balkon of uit een boom vaker voorkomt. Bij honden staan ook aanrijdingen als oorzaak op het lijstje. Kortom: let (vooral in de eerste jaren) goed op je huisdier, om een bezoekje aan de dierenarts te voorkomen.

De volledige top vijf

Top vijf oorzaken bij jonge honden

  1. Iets verkeerds gegeten
  2. Verwondingen opgelopen tijdens het spelen
  3. Bijtwond
  4. Botbreuk
  5. Aanrijding.

Top 5 oorzaken bij jonge katten

  1. Iets verkeerds gegeten
  2. Val
  3. Botbreuk
  4. Bijtwond
  5. Verwondingen opgelopen tijdens het spelen.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden