Margriet logo
De meest voorkomende oorzaken van pijn bij honden Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

wil je weten als baasje

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van pijn bij honden

Elke hond heeft weleens pijn, dus er is niet direct reden voor paniek. Maar wat zijn nou de meest voorkomende oorzaken van pijn bij honden? Als je op de hoogte bent van die aandoeningen en ziektes, is het ook makkelijker om de pijn te herkennen.

En hoe sneller je erbij bent, hoe beter.

De meest voorkomende oorzaken van pijn bij honden

Artrose

Veel honden krijgen artrose, een gewrichtsaandoening die veel pijn kan veroorzaken. Het komt vooral voor bij oudere en zware honden, maar kan ook op jonge leeftijd al optreden. Artrose ontwikkelt zich langzaam en is daardoor moeilijk te herkennen. Merk je dat je hond minder beweegt, kreupel loopt of zelfs niet uit wil? Ga dan zeker even naar de dierenarts.

Kanker

Kanker kan chronische pijn bij honden veroorzaken. Het kan van mild naar ernstig gaan, maar zich ook uiten als plotselinge aanvallen van extreme pijn. Om kanker vast te stellen kan de dierenarts of -kliniek bloedonderzoek doen en röntgenfoto’s en een MRI-scan maken.

Slecht gebit

Ook gebitsproblemen kunnen honden veel pijn geven, maar worden vaak over het hoofd gezien. Het is belangrijk om regelmatig het gebit van je hond te poetsen en checken, maar sommige viervoeters vinden het niet prettig om hun bek te laten openen. Zo herken én voorkom je gebitsproblemen bij je hond.

Oorontsteking

Niet alleen het gebit, maar ook de oren kunnen een grote pijnveroorzaker zijn. Oorontstekingen komen vaak voor bij honden, vooral bij rassen met lange en langharige oren. Zo kun je een oorontsteking bij je hond herkennen en behandelen.

Syringomyelie

Syringomyelie is een heel pijnlijke aandoening aan het ruggenmerg en zorgt voor pijnaanvallen in het halsgebied. Het komt voornamelijk voor bij kleine honden, zoals de Cavalier King Charles spaniël, chihuahua, Yorkshire terriër, dwergteckel, maltezer en dwergkeeshond. De aandoening wordt namelijk veroorzaakt door een te kleine schedel. Een klein gedeelte van de hersenen kan door het achterhoofdsgat in het ruggenmergkanaal uitpuilen bij het ademhalen. “Dit heen-en-weer-gaande uitpuilende deel van de hersenen creëert een soort vacuüm rond het ruggenmerg, waardoor holtes ontstaan”, zo valt te lezen op de site van Medisch Centrum voor Dieren. De aandoening kan met een MRI-scan worden vastgesteld. Syringomyelie kan niet worden genezen, maar er is wel medicatie om de pijn te verlichten.

(Subtiele) signalen van pijn bij honden herkennen

Honden laten niet snel merken dat ze pijn hebben. Het is daarom heel belangrijk om de (subtiele) signalen te herkennen. In dit artikel vertelt Margriets hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten je er meer over.

Bron | Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, Medisch Centrum voor Dieren

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden