Margriet logo
null Beeld

Dít zijn de leukste kleine huisdieren om (van) te houden

Huisdieren zijn natuurlijk hartstikke gezellig, maar niet elke plek is geschikt voor ze. Als je bijvoorbeeld heel klein woont, dan kun je beter geen bullmastiff in huis nemen. En als je kleine (klein)kinderen hebt, wil je misschien ook liever een klein huisdier. Daarom een overzichtje van de gezelligste kleine huisdieren.

Houd er wel rekening mee dat kleine huisdieren ondanks hun formaat alsnog veel aandacht en verzorging nodig hebben. Niet onderschatten, dus.

Konijnen

In het lijstje van leuke kleine huisdieren, mag het konijn natuurlijk niet ontbreken. Konijnen zijn tam, heel aaibaar en ook nog eens makkelijk hanteerbaar. Dit maakt ze dan ook heel geschikt voor kinderen. Daarnaast kun je een konijn zowel buiten als binnen houden, mits je hem maar een eigen kooi of plek geeft. Je kunt een konijn zelfs zindelijk maken. Waar je wel rekening mee moet houden is dat een konijn veel verzorging en aandacht nodig heeft.

Muizen en ratten

Wist je dat muizen en ratten ook goed tam kunnen worden? Daarnaast vinden deze diertjes het niet erg om vastgepakt te worden, wat natuurlijk wel zo gezellig is. Waar je wel rekening mee moet houden is dat muizen en ratten vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Daarnaast zijn ze voor jonge kinderen misschien niet zo geschikt, omdat ze zo snel zijn. Qua onderhoud zijn muizen en ratten redelijk makkelijk, maar ze moeten natuurlijk wel elke dag gevoerd worden. En vergeet het hok ook niet minimaal wekelijks goed te verschonen.

Lees ook: Populaire puppy-advertentie blijkt waarschuwingscampagne te zijn

Cavia’s

Cavia’s zijn erg vriendelijk en vrolijk, wat ze dan ook zeker geschikt maakt als een huisdier. Vooral voor kinderen. Omdat het sociale dieren zijn die het liefst in een groep leven, is het wel verstandig om minimaal twee cavia’s aan te schaffen. Houd er daarnaast rekening mee dat ze dagelijks zorg en aandacht nodig hebben om in een goede gezondheid te blijven. Denk aan borstelen, nageltjes knippen en voldoende hooi om hun tanden kort te houden.

Kippen

Ook kippen zijn leuke huisdieren om te houden, maar ze vragen wel veel ruimte buiten. Daarnaast heb je er een haan bij nodig, die nu eenmaal veel kraaien: wel iets om overleg met je buren te doen, dus. In dit artikel vind je wat meer informatie over het houden van kippen thuis.

Fretten

Fretten kunnen ook heel erg leuk zijn om in huis te nemen, mits je ze genoeg aandacht en zorg kunt geven. Fretten zijn erg speels, sociaal en nieuwsgierig, maar ze blijven wel roofdieren en geen knaagdieren. Dit maakt een fret dan ook anders dan bijvoorbeeld een konijn of een rat. Je kunt ze qua zorg die ze nodig hebben het best vergelijken met een hond of een kat. Daarnaast is het voor een fret leuker om een maatje te hebben, dus je kunt er het best meer dan één aanschaffen.

Vogeltjes

Ook vogels zijn ontzettend leuke huisdieren om te houden, denk bijvoorbeeld aan een parkietje of een kanarie. Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat vogels veel beweging nodig hebben en dat een klein kooitje dus niet voldoende is. Als je een vogeltje neemt, dan kun je het best een grote kooi kopen. Daarnaast moet je het vogeltje ook zeker één keer per dag eruit halen om hem even binnen te laten vliegen. Ook moet je het kooitje af en toe buiten zetten zodat ze direct zonlicht krijgen en frisse lucht. Houd er ook rekening mee dat vogels een ademhalingssysteem hebben dat heel gevoelig is voor giftige dampen. Je kunt ze daarom beter nooit in de buurt van je keuken neerzetten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Blijtijds.nl, DierenDokters

Beeld | Getty

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden