Margriet logo
Heilige Birmaan Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit zijn de 8 meest luie kattenrassen

Het leven van een kat is soms jaloersmakend. Want wat kunnen katten toch heerlijk lui de dag doorbrengen, opgekruld op de bank of languit op de vensterbank. Weet jij welke kattenrassen het meest lui zijn?

Van de Heilige Birmaan tot de Ragdoll: de volgende kattenrassen zijn de grootste luiwammesen. Maar dat wil niet zeggen dat ze saai zijn.

De meest luie kattenrassen

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een rustige, vriendelijke kat. Het is niet per se een schootkat, maar wel graag in contact met mensen. Daarom is de Heilige Birmaan niet graag een hele dag alleen.

Britse korthaar

Britse korthaar Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Britse korthaar is kalm, geduldig en zachtaardig. Ze vinden het prima om tijd alleen door te brengen – slapend, het liefst. Is-ie in gezelschap, dan ligt de Britse korthaar liever naast je dan op schoot, maar wordt hij wel heel graag geaaid.

Chartreux

Chartreux Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Chartreux is vriendelijk en makkelijk in de omgang. Deze kat kan wel erg aanhankelijk zijn, wat zich uit in dat-ie jou van kamer tot kamer achterna loopt.

Himalaya

Himalaya Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Himalaya, ook wel bekend als Himmie, is kalm en een allemansvriend. Anders dan de meesten uit dit rijtje, slaapt deze kat wél graag op je schoot. Himalaya’s moeten wel regelmatig geborsteld worden om hun vacht uit de klit te houden.

Lees ook:
9x zó kun je je liefde aan je kat tonen in ‘kattentaal’

Pers

Pers Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Perzische kat, ook bekend als Pers, is over het algemeen gek op knuffelen. Ze kunnen wel wat onvriendelijk zijn tegen andere dieren of kinderen. Maar de meeste Persen zijn naast lui ook vriendelijk.

Ragdoll

Ragdoll Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ragdolls zijn lief en relaxed en liggen dolgraag in de armen van hun favoriete mensen. Ze kunnen prima met kinderen en andere huisdieren. Ragdolls zijn heel intelligent en hebben veel aandacht nodig.

Blauwe Rus

Blauwe Rus Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Blauwe Rus zitten graag stil in een hoekje om alles en iedereen te observeren. Deze kat kan wat verlegen zijn en hebben routine nodig. Heb je een bruisend gezinsleven thuis en komen er vaak mensen over de vloer, dan is dat misschien niet de ideale omgeving voor de Blauwe Rus.

Schotse vouwoorkat

Schotse vouwoorkat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Schotse vouwoorkat, beter bekend als Scottish Folds, is een echte lieverd. Deze katten passen zich makkelijk aan op mensen en hun omgeving. Met een Scottish Fold zul je wel regelmatig naar de dierenarts moeten. Hun kleine vouwoortjes zijn namelijk het resultaat van een groeistoornis in het kraakbeen. Deze kan zorgen voor pijn, misvormde pootjes, kreupelheid en gewrichtsontstekingen. Is de pijn te erg, dan kan een operatie nodig zijn en in het ergste geval euthanasie.

Lees ook:
Dit zijn de meest ondeugende hondenrassen

Extra oppassen bij luie kattenrassen

Voor alle luie katten geldt een gezamenlijk risico: overgewicht. Overgewicht kan bij zowel honden als katten tot gezondheidsproblemen leiden. Zo loopt een kat met overgewicht vier keer meer risico op urinewegproblemen. Het is voor elke kat belangrijk om voldoende beweging en gezonde voeding te krijgen, maar voor luie kattenrassen al helemaal. Heb jij een luie kat die niet veel beweegt? Let dan extra op z’n gewicht. Gebruik (interactieve) speeltjes, tunnels en krabpalen om je huistijger toch in actie te krijgen. En let op met wat voor lekkers je aan je kat geeft. Zo blijft je kat gezond lui!

Bron | PureWow, Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, dierenrecht.nl, kattenrassenwijzer.nl
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden