Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit kan het máándenlange effect van oud en nieuw op je huisdier zijn 

Oud en nieuw is weer achter de rug en dat betekent dat het geknal van vuurwerk ook weer afgelopen is. Een hele opluchting voor veel huisdieren, die er veel stress van krijgen. Althans, ze kunnen er nog veel langer last van hebben.

Sommige huisdieren moeten nog máánden na oud en nieuw herstellen.

Vuurwerk en huisdieren

Niet alleen de jaarwisseling, maar eigenlijk de hele drukte eromheen - bijvoorbeeld visite en gestreste baasjes die voorbereidingen treffen - is een stressvolle periode voor huisdieren, legt antrozoöloog Pim Martens uit aan NU.nl. Hoewel de emoties van mensen en dieren op elkaar lijken, zijn mensen zich meestal wat bewuster van hun angst. Het voordeel voor mensen is dat ze weten dat het geluid ook weer weggaat. Dieren weten dat niet, dus zijn ze langer gestrest.

Maanden herstellen

Er zijn huisdieren die nog maanden na de bewuste knalavond moeten herstellen. Ze zijn bijvoorbeeld nog zo bang voor harde geluiden dat ze niet meer naar buiten durven. Voorkomen is beter dan genezen. Wat je er volgens de antrozoöloog het beste aan kunt doen op de volgende oudejaarsavond, is je huisdier afleiden. "Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of spelletje." Je kat moet je volgens hem vroeg binnenhalen en de gordijnen kun je het beste dichtdoen, zodat je dier het vuurwerk niet ziet. Veel huisdieren zijn daarnaast minder gestrest als ze niet alleen thuis zijn met de jaarwisseling, dus laat je dier liever niet alleen.

Tip voor de volgende jaarwisseling: deze maatregelen voor je huisdier kun je het beste al ver voor oud en nieuw treffen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden