sleeping Golden Retriever on the lawn, copy space Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit kan de reden zijn dat jouw hond gras eet

Iets wat denk ik de meeste baasjes wel eens hebben gezien bij hun hond, is dat ze regelmatig gras eten. Maar waarom doen ze dit eigenlijk? Een veel gehoord antwoord is dat je hond misselijk zou zijn als hij gras eet. Dit kan kloppen, maar er zijn ook nog andere reden waarom honden dit doen.

Nadieh Cuijten, gediplomeerd gedragstherapeute voor honden, vertelt ons hoe dat precies zit.

Hond die gras eet

Als je hond gras eet omdat ‘ie zich niet lekker voelt dan kan het zijn dat je jouw hond kort daarna ook ziet braken. Gras kan niet verteerd worden door honden en zal er daarom ook weer uitkomen. De natuur werkt zo slim, want honden weten vaak precies wat ze nodig hebben om zich beter te gaan voelen. Dit noem je ook wel self selection: het uitkiezen van bepaalde planten, bomen of bijvoorbeeld klei uit de grond om bepaalde voedingstoffen uit te halen of parasieten uit de maag te verwijderen.

Fight or Flight

Maar naast dat honden gras eten omdat ze zich niet lekker voelen zijn er nog andere redenen dat ze dit doen. Het kan namelijk zijn dat ze overspronggedrag laten zien. Wanneer jouw viervoeter andere honden heel spannend vindt, kan hij spanning ervaren wanneer er een andere hond nadert. Je hond kan dan in conflict komen met zichzelf, omdat hij niet weet of hij nu weg wil uit de situatie (flight) of naar de andere hond toe moet gaan (fight). Er kan dan een gedragssysteem actief worden dat we overspronggedrag noemen. Je hond gaat dan iets uit de normale context doen, omdat hij zich geen raad weet met een situatie of om een moeilijke situatie te vermijden. Net als dat wij bijvoorbeeld een nep telefoongesprek met iemand voeren als we een bekend persoon tegen komen waar we geen gesprek mee aan willen gaan.

Voorbeelden van overspronggedrag

Je hond ervaart dan een intern conflict en dit is als het ware een soort uitlaatklep om de opgebouwde spanning in het lijf kwijt te raken. Gras gaan eten, is een veel voorkomende manier van overspronggedrag.

Andere voorbeelden van overspronggedrag kunnen zijn:

  • Snel rondjes draaien
  • Plots gaan graven
  • Niezen
  • Zichzelf krabben
  • Zichzelf uitrekken
  • Bijten in de poten

Dit hoeft niet meteen een ramp te zijn, maar dient wel serieus genomen te worden. Als het vaker voorkomt, bekijk dan de situaties eens en kijk wat je kan doen om ervoor te zorgen dat je hond niet meer in conflict komt met zichzelf. Kun je bijvoorbeeld meer afstand creëren of een andere wandelroute nemen?

Spanning en stress

Honden eten ook gras uit spanning en stress, dit sluit dus aan op het bovengenoemde. Kauwen kalmeert honden en dit komt omdat er dan endorfine aangemaakt wordt in het speeksel van je hond en dit werkt rustgevend. Door te kauwen kunnen ze zichzelf kalmeren en beter omgaan met bepaalde situaties. Zou je dit thuis vaak zien in de tuin of loop je er vaker tegen aan buiten tijdens het wandelen, dan kan het helpen om je hond thuis regelmatig een kauwsnack aan te bieden. Honden hebben een zeer grote behoefte om te kauwen en knagen. Dit is een belangrijke en gezonde uitlaatklep.

Specifieke grassoorten

Daarnaast zijn er ook honden die heel specifiek bepaalde grassoorten uitzoeken die ze heel lekker vinden. Denk bijvoorbeeld aan frisse grassen die in de lente weer tevoorschijn komen en sappige jongen grassoorten. Je ziet dan dat je hond heel zorgvuldig te werk gaat en grasje voor grasje besnuffeld. Ze kiezen dan echte specifieke grassoorten uit die ze lekker opsmikkelen. Wanneer je hond zich niet lekker voelt dan pakken ze vaak grotere happen achterelkaar. Als je hond gras wil opsmikkelen kan dat geen kwaad en kun je hem lekker zijn gang laten gaan. Als je hond ziek is dan zou ik hem ook zijn gang laten gaan, er zit kennelijk iets dwars wat eruit moet. Wel zou ik goed opletten of het een one time thing is of dat het vaker voorkomt. Wanneer het laatste het geval is, dan is het aan te raden om eens naar een osteopaat voor honden te gaan. Dan kun je uitsluiten of er iets meer aan de hand is wat je aandacht vraagt.

Wanneer je hond gras eet, is het dus belangrijk om naar de context waarin het gebeurt te kijken. Deze geeft je informatie over hoe het is gesteld met je hond.

Over Nadieh Cuijten

Holistisch hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden