null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dít is waarom we onze huisdieren vaak verkeerd begrijpen

Een huisdier wordt na verloop van tijd onderdeel van het gezin. En net als bij mensen kun je na een tijdje emoties bij deze gezinsleden herkennen.

Een spinnende kat duidt immers op het feit dat het beestje gelukkig is. En wanneer de hond met de staart tussen de benen afdruipt denk je wellicht dat hij zich schuldig voelt. Maar is dat wel zo?

Aangeleerd gedrag

Nu.nl vroeg het aan hondenonderzoeker Matthijs Schilder van de Universiteit Utrecht. Volgens hem interpreteren we onze huisdieren heel vaak verkeerd. Zo betekent het bijvoorbeeld niet perse dat een hond troost komt brengen als het baasje in tranen is. “De hond komt naar je toe omdat hij tranen associeert met knuffelen met de baas. Dat heeft hij zo geleerd.”

Hetzelfde geldt voor het schuldgevoel dat wij soms aan de beesten toeschrijven. “Een hond kent geen schuldgevoel. Wel herkent hij een situatie waarvan hij weet dat er een straf op zal volgen.

Complexe emoties

Volgens Schilder geldt dit alleen voor complexe emoties. Basisemoties zoals blijdschap interpreteren we volgens de onderzoeker wel juist. “Een hond die kwispelend naar de voordeur rent als hij hoort dat hij wordt uitgelaten, is inderdaad blij. Complexere emoties, zoals schuldgevoel en schaamte, zijn gevoelens die waarschijnlijk alleen wij mensen kennen. Ze vereisen een mate van zelfbewustzijn, die dieren niet lijken te hebben. Al weten we dat niet honderd procent zeker."

Katten met stress

Alhoewel het dus lastig is om precies te weten hoe een dier zich voelt en waarom, is het gedrag van dieren wel iets om rekening mee te houden. Zo kunnen katten zich volgens dierenarts Tony Buffington bijvoorbeeld zorgelijk voelen wanneer hun baasje voor enige tijd het huis verlaat.

“Katten willen leven in harmonie, eten, spelen, en geaaid worden. Als ze dus (tijdelijk) in de steek gelaten worden, kunnen ze zich daarna wat ‘arrogant’ gedragen. Deze arrogantie is echter een teken dat ze gestressed zijn, omdat ze zich zorgen maakten over hun baasje. Je kunt dit voorkomen door de volgende paar keren voor het weggaan de kat te strelen en bij het terugkomst het ritueel te herhalen."

Lees ook

Dít zijn de vijf grootste gevaren voor jonge huisdieren

Bron: Nu.nl,Dier en Natuur

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden