null Beeld

Dit is waarom veel huisdieren het fijn vinden om geaaid te worden

Veel honden en katten vinden niks fijner dan aaien, strelen en kroelen. Als je een huisdier hebt herken je dat vást wel. Maar waarom vinden onze huisdieren het eigenlijk zo fijn om geaaid te worden?

Dat blijkt alles te maken te hebben met hun speciale zenuwcellen en hormonen.

Zenuwcellen in de huid

Zowel mensen als dieren hebben verschillende soorten zenuwcellen, die neuronen heten. Die zorgen bijvoorbeeld voor pijnprikkels of warmteprikkels, die worden doorgestuurd naar de hersenen. Vergelijkbaar hebben mensen én dieren ook ‘aaiprikkels’, die er voor zorgen dat dat een plezierig gevoel geeft. Door je huisdier te aaien worden die positieve aaiprikkels naar de hersenen gestuurd, en dat geeft ze dus een fijn gevoel.

Mensen hebben deze vooral in behaarde delen van de huid, dus bijvoorbeeld op onze hoofdhuid. Daarom vinden veel mensen het ook zo heerlijk als iemand over hun hoofd aait wanneer ze gaan slapen. Bij dieren zitten die neuronen op meerdere plekken op hun lichaam. Bij katten bijvoorbeeld op hun kin en tussen de ogen of oren, en bij honden op hun rug nét boven de staartaanzet.

Lees ook: Waarom een kat als huisdier hebben goed is voor je gezondheid

Gelukshormoon

Eerder ontdekten biologen al dat chimpansees na een vlooisessie meer van het gelukshormoon oxytocine in hun urine hadden, wat een plezierig gevoel geeft en stressverlagend werkt. Honden die door hun baasje geaaid en gekriebeld worden, maken hetzelfde hormoon aan. Daarom wordt er ook van uitgegaan dat andere huisdieren ditzelfde hormoon aanmaken en daarom aaien zo plezierig vinden.

Bloeddrukverlagend

Bij mensen komt hetzelfde hormoon vrij als wij ons huisdier aaien, dus ook voor ons is het een prettig gevoel. Het blijkt daarnaast ook nog heel gezond te zijn om huisdieren te aaien: het werkt bloeddrukverlagend en kan er daarom aan bijdragen dat het risico op hartziekten daalt. Mooi meegenomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden