Margriet logo
Hond kauwen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

Dít is waarom kauwen erg belangrijk is voor je hond

Kauwen is een ongelofelijk belangrijk onderdeel van het leven van onze hond. Het zorgt ervoor dat honden beter in hun vel zitten. Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit hoe dat kan.

Kauwen is een natuurlijke behoefte waar dagelijks aan voldaan mag worden. Het maakt endorfine aan, het stofje waar je een gelukzalig gevoel van krijgt. Maar het werkt ook pijnstijllend en verhoogt de weerstand. Ook bij honden!

Natuurlijke pijnstilling

Laten we het woord endorfine eens beter bekijken. ‘Endo’ betekent letterlijk binnen en ‘fine’ komt van het woord ‘morfine’. Endorfine werkt dus eigenlijk als een natuurlijke morfine. Daarom past kauwen en het daardoor aangemaakt endorfine helemaal perfect in het plaatje zelfmedicatie, ook wel zoopharmacognosy genoemd. Honden weten wat goed voor ze is, en kauwen hoort daarbij. Het werkt als een natuurlijke pijnstilling voor onze honden.

Middel tegen stress

Daarnaast is kauwen een perfect middel tegen stress. Endorfine bestrijdt het stresshormoon cortisol. Elke dag kauwen helpt je hond dus om het ‘stress-emmertje’ van te legen. Dit is fijn, want in onze huidige maatschappij worden onze honden flink blootgesteld aan stress. Het leven gaat zo ontzettend snel, dier en mens krijgen nu veel meer prikkels te verwerken in een kortere tijd, dan dat we vroeger kregen. Dat vraagt veel aanpassingsvermogen van onze dieren.

Verveling

Door het aanbieden van iets om op te kauwen kun je verveling voor zijn, je loopt namelijk de kans dat je hond opzoek gaat naar iets om te doen wat je liever niet hebt. Of je hond wil zich kalmeren, heeft niets liggen en stuit dan op jouw schoenen. Eigenlijk is het dan heel normaal dat hij gaat knagen, alleen keuren we dit natuurlijk af. Je hond blijft dan zitten met straf en daarbovenop is zijn ‘probleem’ nog niet verholpen, hij heeft nog steeds niets op te knagen, terwijl dat nou net zo belangrijk was.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden