Margriet logo
A young adult woman takes her cute beagle for a walk in a beautiful sun lit park, tall evergreen trees glowing in the light behind them.  The beagle sniffs the dirt, her nose trailing along the forest floor.  Square crop with copy space. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit is waarom je je hond de wandelroute zou moeten laten kiezen (en zo doe je dat)

De belevingswereld van de hond gaat voor een heel groot en belangrijk deel door de neus. Honden zullen reuk bijna altijd verkiezen boven andere zintuigen. In de wereld van je hond speelt geur een hele grote rol.

Als wij bijvoorbeeld een Grieks restaurant binnenlopen, dan ruiken wij de specifieke geur van Grieks eten. Een hond ruikt echter elk ingrediënt: augurk, druivenblad, uien of rijst. Honden hebben maar liefst tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen. Ter vergelijking: wij mensen hebben ongeveer 5 miljoen reukcellen.

Zomaar een rondje wandelen is saai voor je hond

Dit is belangrijk om je te beseffen tijdens het wandelen. Wanneer we gaan wandelen zijn veel mensen namelijk gefocust op het ontlasten van hun hond of lopen een rondje van A naar B. Voor een hond kan dit best saai zijn vooral als je beseft hoe complex de geurwereld van je hond eigenlijk is. Buiten mag je zien als social-media voor je hond.

Als hij gaat wandelen dan gaat hij Twitteren, op Facebook en Instagram. Even alles checken en ruiken wie waar geweest is. Keesje is ziek, Nova is heeft nieuwe brokjes gehad en Leah krijgt een dikke like want wat is ze leuk. Een hondenwanding kun je daarom ook meer als beleven zien. Gooi het woord wandelen in de prullenbak als je voor je hond naar buiten gaat en ga vanaf nu eens samen beleven.

Laat je hond de route bepalen

Een leuke manier om samen te beleven is om op een sniffari te gaan. Je laat je hond de weg bepalen en ook hoe lang hij op plekjes en op welke plekjes hij wil snuffelen.

Dit kan vanuit je huis zijn of je kunt een fijne locatie kiezen. Je hebt een vaste lijn van drie meter of vijf meter nodig en het liefst een comfortabel zittend y-vorm tuigje. Een lijn van minimaal drie meter zorgt ervoor dat de meeste honden ontspannener gaan lopen en minder trekken. Dit komt omdat ze dan de ruimte hebben om zich te bewegen. Bij een te korte lijn kan je hond niet goed snuffelen en zal hij ook eerder in de lijn hangen, dit is niet fijn voor je hond en ook niet voor jou.

Jouw taak: houd je hond veilig

De enige regel voor de sniffari is dat jij je hond veilig houdt maar verder bepaald jouw hond waar jullie heen gaan. Staat je hond lang ergens te snuffelen dan sta jij ook lang stil. Je haast je hond niet en beïnvloed hem ook niet zolang het natuurlijk veilig blijft. In het begin kan dit voor je hond onwennig zijn. Vooral als je hond niet gewend is dat hij zelf mag kiezen. Wacht dan even af of het je hond lukt om de weg te kiezen, is het lastig dan mag je een beetje helpen.

Over het algemeen lopen honden een rondje na eigen behoeftes en keren dan gewoon weer terug. Sommige honden doen er een uur over andere bijvoorbeeld twintig minuten. Test het eens uit op een rustige dag wanneer je echt de tijd hiervoor hebt.

Je hond laten kiezen versterkt jullie band

Door je hond op sniffari te laten gaan ontwikkelt hij meer zelfvertrouwen en zelfredzaamheid, je hond zal heel voldaan zijn na zo’n wandeling en jullie band zal nog sterker worden. Je gaat namelijk mee in de belevingswereld van jouw hond en komt echt tegenmoed aan zijn behoeftes. Ook leer je de behoeftes van je hond beter kennen.

Sommige honden gaan helemaal los in steegjes en op pleintjes, andere nemen je weer mee naar het bos of een park. Het is ontzettend leuk om te zien waar jouw hond wil ontdekken. Eenmaal thuis zal hij slapen als een roosje, probeer het maar eens uit en laat je verwonderen.

Over Nadieh Cuijten

Holistisch hondengedragstherapeut, Nadieh Cuijten, Van hakjes tot poepzakjes Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden. Ze werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Nadieh helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden