null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dit is waarom je huisdier ook last kan hebben van de wintertijd

Dit weekend ging de klok achteruit. Dat uurtje langer slapen was fijn, maar het is wel even wennen voor onze biologische klok. En wij zijn niet de enige: ook je huisdier kan er last van hebben, hoe gek dat ook klinkt.

Want ook hún biologische klok kan van streek raken wanneer wij de klok achteruit zetten.

Routine

Honden en katten leven volgens hun eigen biologische klok. Deze is nauw verwant aan wanneer het licht wordt en wanneer het donker wordt. Huisdieren houden van routine en omdat ze vaak op vaste tijden eten krijgen en uitgelaten worden, valt het ze dus ook op wanneer dit plots een uurtje later gebeurd. En daar houden ze niet echt van. Daarom kan het zijn dat ze hongerig zijn en gaan bedelen. Of dat ze verward zijn en daarom wat chagrijnig zijn.

Ongelukjes

Huisdieren kunnen het ook niet echt waarderen dat wij een uurtje later opstaan en een uurtje later thuiskomen. Vooral katten kunnen hier gepikeerd van raken. Bij honden kan het zelfs zo zijn dat ze thuis een ongelukje krijgen omdat hun uitlaattijd ineens later is. Het kan dus lonen om te proberen je hond wel wat eerder uit te laten als je daar tijd voor hebt.

Gewenning

Uiteindelijk zal je viervoeter wel weer aan het nieuwe ritme wennen. Tot die tijd kan je het beste extra goed letten op de behoeftes van je dier en hem of haar extra aandacht geven. Wees vooral lief voor je huisdier en extra geduldig, vooral wanneer zij angstig gedrag vertonen. Als je thuis werkt, is het misschien handig om het nieuwe ritme langzaam op te bouwen. Dus je dier steeds wat later eten te geven totdat de tijd weer gelijk loopt. Op deze manier kan ook je huisdier wennen aan de wintertijd.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Libelle, RTLnieuws

Beeld | iStock

Marin NoomenGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden