null Beeld

Dit is waarom de ogen van katten ‘licht geven’ in het donker

Elk kattenbaasje herkent het vast: lig je lekker in bed met de lichten uit, krijg je ineens het gevoel dat er iets naar je zit te staren. Je opent je ogen, en daar zie je twee felle oogjes in het donker, die je recht aankijken. Je kat! Maar kan je kat je in het donker ook echt zien?

Het antwoord is ja, maar het ligt een stuk ingewikkelder dan

je misschien denkt.

Kegels en staven

Ogen – die van katten én mensen – zijn complexe netwerken vol zenuwen en receptoren. Voor katten zijn de staven en kegels het meest van belang. Dit zijn fotoreceptoren in het netvlies: het gedeelte achterin de ogen waar afbeeldingen verwerkt worden. Dit betekent dat staven en kegels gevoelig zijn voor licht, en informatie van de ogen naar de hersenen versturen. Kegels zien kleuren en details, staven zien groottes en vormen.

Kattenogen in het donker

Het menselijk oog bevat zo’n 130 miljoen staven en 7 miljoen kegels. Een kattenoog daarentegen, bevat bijna vijf keer zoveel staven: zo’n 650 miljoen. Hierdoor zijn de ogen van katten zó gevoelig voor licht en beweging, dat ze het ook in het donker kunnen waarnemen. Daarnaast hebben katten heel grote ogen in vergelijking met de grootte van hun hoofd. En hoe groter de pupillen, hoe meer licht er binnen kan worden gelaten. Dit alles zorgt ervoor dat katten zes keer zo goed kunnen zien in het donker dan mensen.

Lees ook:

Déze 10 ‘feitjes’ over katten blijken helemaal niet te kloppen

Weinig details en kleur

Maar dat zegt nog niet alles. Het menselijk oog is op een aantal vlakken tóch sterker dan die van de kat. Katten kunnen bijvoorbeeld maar twee kleurgroepen zien, waardoor ze rood, groen en geel niet uit elkaar kunnen houden. Daarnaast bestaat maar vier procent van de fotoreceptoren in een kattenoog uit kegels, die details en vormen kunnen onderscheiden. Bij het menselijk oog is dit twintig procent. Dat betekent dat wij een stuk beter zijn in het scherp zien van vormen en details. Je kat ziet dus wel íets in het donker, maar lang niet zo goed als wij in het licht zien.

Geven kattenogen licht?

Maar nu is er nog de vraag: waarom kunnen wij de ogen van onze kat in het donker zien? Geven ze licht? Nee, het is een fenomeen dat ‘tapetum lucidum’ wordt genoemd. En nee, dat is geen spreuk uit Harry Potter. Het houdt in dat er achter het netvlies van katten spiegelachtig weefsel zit, dat licht reflecteert. Hierdoor kunnen wij de ogen van een kat in het donker heel snel zien, omdat iedere bron van licht (hoe klein ook) op hun ogen wordt teruggekaatst.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Purewow.com

Beeld | iStock

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden