Zo help je je huisdieren tijdens de warme dagen Beeld Getty Images/Image Source
Beeld Getty Images/Image Source

Dit is hoe je je huisdieren helpt af te koelen op een warme dag

Het is zomer en dat gaat standaard gepaard met hoge temperaturen. Ook deze week worden er een aantal warme dagen voorspeld, waar niet alleen wij, maar ook onze huisdieren last van kunnen hebben. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat ook je huisdier deze hitte goed doorkomt.

Zorg bijvoorbeeld voor genoeg schaduw en ververs regelmatig de waterbak van je huisdier.

Oververhitting en hitteshock herkennen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen, niet in de laatste plaats vanwege de warmte. Maar als het te warm is, kunnen we het als oncomfortabel gaan ervaren. Niet alleen wij, maar ook dieren kunnen last hebben van de warmte. Ze kunnen zichzelf niet goed afkoelen, wat je kunt zien aan de slijmvliezen die rood worden. Ook voelt je huisdier heet aan, ademt het snel, wil het niet vaak eten en is het lusteloos. Bij honden zie je ook dat ze kunnen gaan braken. Vogels spreiden hun veren en hebben hun snavel open als het warm is.

Maar er is ook nog het fenomeen hitteshock. Dit kun je herkennen aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. Herken je deze symptomen? Dan moet je snel handelen en meteen je huisdier koelen. Ga ook zo snel mogelijk naar de dierenarts toe.

Honden

Honden hebben het snel te warm. Ze gaan al snel hijgen, wat betekent dat ze zweten. Maar dit is niet meteen reden om je zorgen te maken. Dit is namelijk de enige manier waarop je hond zijn warmte kwijt kan. Naast het hijgen, hebben ze alleen in de voetzolen zweetklieren. Maar er zijn ook tekenen die laten zien dat je hond het té warm heeft. Hij reageert sloom, kan soms nog nauwelijks lopen, heeft een opgezwollen tong, rode slijmvliezen en warme oren en voetzolen.

Wil je je hond helpen bij de warmte? Dan kun je deze dingen doen:

 • Zorg voor een plek in de schaduw. Honden hebben een plek nodig waar ze af kunnen koelen, en zoeken die plek ook zelf op.
 • Laat je hond niet achter in een auto, tent of caravan. Deze plekken warmen snel op en koelen pas af als er een deur of tentdoek opengedaan wordt. De temperatuur in een auto loopt een stuk sneller op dan je denkt, dus ook als je maar even weg bent, doe je er goed aan om je hond niet in de auto te laten zitten.
 • Zorg voor genoeg water, zodat een hond altijd genoeg kan drinken als het warm weer is.
 • Laat je hond afkoelen, bijvoorbeeld door een frisse duik. Let wel goed op als je hand gaat zwemmen en zorg ervoor dat het dier ingeënt is tegen de ziekte van Weil. Ook is het niet verstandig om je hond te laten zwemmen in stilstaand water, vanwege het risico op blauwalg of botulisme, waarvan het ziek kan worden. Honden die niet van zwemmen houden, moet je hier natuurlijk niet toe dwingen. Kies in dat geval eerder voor een tuinsproeier (niet met ijskoud water), koeltematje of koelte-halsband. Vind je hond dit allemaal niks? Laat ze dan met rust en afkoelen op een plek die ze zelf kiezen.
 • Honden met een dunne vacht hebben soms zonnebrandcrème nodig, zeker op plekken die dun-behaard zijn.
 • Maak geen lange wandelingen of plan deze in op een koeler moment van de dag. Ga ook zeker niet fietsen in de zon. Op het heetst van de dag kan het afval ook heet zijn voor de poten van je huisdier, dus houd hier rekening mee.

Katten

De meeste katten zoeken op warme dagen zelf een koel schaduwplekje op. Zorg dat je kat altijd de beschikking heeft over koel en vers drinkwater. Laat je kat geen liters water achter elkaar drinken. Dit veroorzaakt maagproblemen. Als je kat oververhit is herken je dat aan de volgende symptomen.

 • Je kat is aan het hijgen
 • Je kat vertoont onrustig gedrag, bijvoorbeeld door veel te lopen
 • Je kat heeft een verhoogde hartslag
 • Je kat heeft ademhalingsmoeilijkheden of is aan het hyperventileren
 • Je kat heeft donkerrood gekleurd tandvlees

Konijnen

Konijnen leven van nature onder de grond en kunnen dus slecht tegen warme dagen. Al vanaf 24 graden krijgen ze last van de warmte. Houd ze dus goed in de gaten en kom in actie als je konijn zich loom gedraagt, slecht eet, warme oren en rode slijmvliezen en oogleden heeft. Dit zijn allemaal tekenen dat ze het te warm hebben.

Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Wil je zorgen voor extra verkoeling? Vul dan twee plastic flessen met water en leg deze in de vriezer. Wikkel er een theedoek omheen en leg dit in het hok (maar let wel op dat je vrolijke knager er niet aan gaat bijten). Een hok dat buiten staat kun je verkoelen door er een natte witte laken overheen te leggen. Ook goed om in de gaten te houden is de hygiëne van het hok. Uitwerpselen van je konijn kunnen namelijk vleesvliegen aantrekken, wat kan zorgen voor een heel ander probleem. De maden van deze vliegen kunnen namelijk bloedvergiftiging veroorzaken. Zonder snelle behandeling door een dierenarts kan je konijn binnen twee dagen doodgaan.

Knaagdieren

Ook knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Ook hier is het natuurlijk belangrijk om het hok niet in de zon te zetten. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen.

Vogels

Wil je vogels behoeden voor de warmte? Zorg er dan voor dat de vogelkooi niet in de zon staat. Houdt je vogel van een fijn bad? Dan is het goed om vaak te zorgen voor vers water. Warmte stijgt op, dus een hangende vogelkooi kun je op tropische dagen beter even op de grond zetten. Pas wel op dat er dan geen onverwachte gasten, zoals een kat of je (klein)kind, bij de vogel kunnen. Ook over een vogelkooi kun je witte laken hangen voor verkoeling. Let op dat je de kooi niet op de tocht zet. Heb je een buitenvolière? Maak dan gebruik van een parasol voor schaduw, of een natgemaakt wit laken.

Bron | Dierenbescherming.nl, LICG, AD, RTL Nieuws

Nynke KooyGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden