Margriet logo
Dít is de reden dat katten het liefst op schoot kruipen bij iemand die dit niet wil (en zó voorkom je dit) Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dít is de reden dat katten het liefst op schoot kruipen bij iemand die dit niet wil (en zó voorkom je dit)

Wil jou kat altijd precies bij die ene vriend of vriendin op schoot zitten die niet van katten houdt? Of ben je zelf geen kattenliefhebber, maar komen alle poezen altijd spinnend naar je toe? Dan vraag je je misschien af: doet een kat dit nou expres?

En hoe voorkom je dat een kat voortaan op schoot gaat zitten bij iemand die dit niet wil?

Waarom gaat een kat altijd op schoot zitten bij iemand die niet wil?

Het lijkt wel alsof katten precies weten wie er een echte kattenliefhebber is en wie liever ver uit de buurt blijft. En laten katten nou juist altijd de schoot op zoeken van die laatste groep mensen. Dat klinkt onlogisch en het lijkt misschien zelfs alsof katten dit expres doen om je te pesten, maar eigenlijk vertoon je precies het gedrag waar een kat van houdt. Aan Quest legt kattencoach Kirsten Meijer uit dat katten het prettig vinden als je ze negeert. Zo heeft het beestje zelf de tijd om rustig kennis te maken, even te snuffelen en je af te tasten.

Geen oogcontact

Ook kijken mensen die niet dol zijn op katten een kat vaak niet of een stuk minder aan. Ook dat is voor katten fijn gedrag, want in kattentaal is elkaar recht in de ogen aanstaren vaak een vorm van agressie.

Lees ook: Loopt jouw kat ook altijd mee naar de wc? Dit is de reden

Kat van je schoot houden

Ben jij geen fan van katten en krijg je al de zenuwen als er een kat jouw kant op komt lopen? Dan kun je dus het beste de kat wél veel aandacht geven, praten en het beestje aankijken. De kans is groot dat ‘ie je dan in een grote boog weer voorbij loopt. Andersom kunnen kattenliefhebbers de kat juist het beste negeren en oogcontact vermijden, zodat het aantrekkelijker is voor de kat om op schoot te komen. Is er toch een kat op je schoot gaan zitten terwijl je dit liever niet wil? Volgens dierengedragsdeskundige John Bradshaw voelen katten het aan als je echt niks van ze moet hebben, dus zullen ze waarschijnlijk snel je schoot weer verlaten.

Bron | Quest, Grazia
Beeld | Getty Images

Margriet 54/55 ligt in de winkel! Dit is het dikste nummer van het jaar en staat helemaal in het teken van de feestdagen en het einde van het jaar. Zo spreken we met dé gezichten van 2021 – onder andere Jan Dulles en Kasja Ollongren – en delen we de lekkerste recepten om lekker te bakken tijdens kerst. Ook lees je in deze Margriet de jaarhoroscoop voor 2022 én de mooiste kerstherinneringen. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden