null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Dit is de reden dat je kat ineens buiten de kattenbak poept

Heeft je kat ‘ineens’ besloten om zijn behoefte buiten de kattenbak te doen? Ook al voelt het misschien zo, het beestje doet het echt niet om jou te pesten. Als je kat buiten de kattenbak poept, dan is er namelijk een reden voor. Van een vieze bak tot de juiste plek: we leggen het je uit. 

Zo voorkom je dat je letterlijk voor onaangename verrassingen komt te staan.

Je kat poept ineens buiten de kattenbak

Ging het lange tijd goed, maar heeft je kat ‘ineens’ besloten om buiten de kattenbak te poepen? Dan is de kans groot dat er iets is veranderd. Een kat verkiest je tapijt of de trap niet zomaar boven zijn eigen kattenbak. Het kan zijn dat je kat een nare ervaring met de kattenbak heeft gehad. Bijvoorbeeld doordat je kat last heeft van darmproblemen, zoals verstopping. Hierdoor kan je kat de pijn bij het poepen associeren met de kattenbak, en daarom liever een ander plekje zoeken. Daarnaast kan je kat ook dusdanig veel pijn hebben, dat ‘ie liever voor een zachtere ondergrond kiest zoals het tapijt, in plaats van de kattenkorrels.

Als je denkt dat darmproblemen de oorzaak zijn, neem dan contact op met de huisarts. Als je kat daarna hersteld is, maar de kattenbak nog steeds met de pijn associeert let dan goed op als ‘ie ergens anders in huis probeer te poepen. Zet ‘m nog voor dat het kwaad geschied is op de kattenbak. Zo leert je kat weer dat de bak een veilige plek is.

Een vieze bak

Jij gaat waarschijnlijk ook liever niet op een vies toilet zitten, en datzelfde geldt voor je kat. Katten vinden hun hygiëne belangrijk. Dat je kat opeens buiten de kattenbak poept, kan dus ook een teken zijn dat jij de boel niet genoeg schoonmaakt. Probeer de bak minstens een keer per dag te verschonen, door de behoeftes eruit te halen en nieuw grind toe te voegen. Maak de kattenbak één keer per week echt grondig schoon.

Lees ook: Last van een stinkende kattenbak? Deze tips helpen

Niet de juiste kattenbak

Katten kunnen behoorlijk kieskeurig zijn als het op hun bak aankomt. Zo kan de ruimte te klein zijn voor je kat, waardoor ‘ie liever ergens anders in huis de boel laat lopen. Aangezien je kat moet kunnen draaien in de bak, is het belangrijk dat deze anderhalf keer de lengte is van het beestje. Ook deurtjes in een kattenbak staan sommige katten echt niet aan of zelfs een deksel is al te veel. Als laatste kan ook de kattenbakvulling niet goed genoeg zijn. Je kunt het beste voor zachte zandachtige vulling kiezen zonder geur.

Niet de juiste plek

Heb je het juiste formaat kattenbak, met of zonder deksel en deurtje en het juiste kattengrind? Dan is de plek ook nog cruciaal. Net als bij mensen nemen katten graag de tijd voor een grote boodschap en dat doen ze het liefst op een rustige plek. De bak moet op een plaats staan waar niet te veel mensen bij kunnen komen en al helemaal niet in een looproute. Ook houden katten er niet van als de kattenbak te dicht bij hun voerbak staat. Zorg dat hier minimaal een paar meter tussen zit.

Meerdere kattenbakken

Als laatste kan het zijn dat je kat buiten de kattenbak poept, omdat je maar één kattenbak hebt. In de natuur plassen en poepen katten op verschillende plekken. Daardoor zijn vooral buitenkatten gewend om op meerdere plekken hun behoefte te kunnen doen. Daarom kan het helpen om twee bakken aan te schaffen of als je twee katten hebt zelfs drie. Let op: zet de bakken wel verspreid door het huis. Als de bakken te dicht bij elkaar staan ziet je kat dit nog steeds als één bak.

Bron | Ze.nl, Praktijk voor kattengedrag

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden