Margriet logo
null Beeld Getty Images/500px Prime
Beeld Getty Images/500px Prime

Dit betekent het écht als honden zuchten

Slaakt je hond een diepe zucht? Misschien voel je je dan direct schuldig. Verveelt-ie zich? Of is-ie ergens pissig om? Het zal je wellicht verrassen wat het óók kan betekenen als honden zuchten.

Want dat hoeft niet altijd negatief te zijn, weten hondenexperts.

Waarom zuchten honden?

Net als mensen, kunnen honden om verschillende redenen zuchten. Zowel negatief als positief. Dat kun je een beetje achterhalen door na te gaan in welke situatie hij dat doet, of hoe de rest van z'n lichaamstaal op dat moment is. Laten we met het negatieve beginnen. Kijkt je hond je aan als hij zucht, en zit of staat-ie? Dan is de kans groot dat-ie niet zo blij is. Hij is inderdaad wat teleurgesteld dat je hem iets (nog) niet geeft. Aandacht door met 'm te spelen, bijvoorbeeld; hij verveelt zich of krijgt z'n zin niet. Of hij wil uit, en wel nu. Dan het positieve: zucht je hond terwijl-ie z'n ogen halfgesloten heeft en ligt? Dan ligt-ie er héérlijk tevreden bij. Totaal ontspannen en helemaal in z'n sas.

Lees ook:

5 signalen waaraan je kunt herkennen dat je hond depressief is

Niet te veel achter zoeken

Maak je vooral niet te druk om het gezucht van je hond. Honden maken meerdere geluiden, vaak ook onbewust. Bovenal is de zucht van een hond 'een eenvoudig emotioneel signaal dat een actie beëindigt', zo valt te lezen in het boek Understanding Your Dog for Dummies. En daarbij is elke hond weer anders. Na verloop van tijd snap jij de (on)bewuste communicatie van je hond vast als geen ander, en weet je wanneer het menens is. Alhoewel, menens: in het ergste geval moet-ie dus héél nodig uit, of wil-ie spelen. En dat valt vrij makkelijk op te lossen, toch?

Bron | dogline.nl

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/500px Prime

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden