Margriet logo
Dit betekent de slaaphouding van je kat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Dit betekent de slaaphouding van je kat

De meeste katten slapen zo’n zestien uur per dag. Behoorlijk wat tijd dus. Wist je dat de slaaphouding van je kat ook veel kan zeggen over hoe hij zich voelt?

Van slapend op z’n rug tot opgekruld in de wastafel of op jou: dít zegt het over je kat.

De betekenis van een kat z’n slaaphouding

Slapende kat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Op z’n rug

Laten we beginnen met de meest kwetsbare slaaphouding die een kat kan aannemen. Als een kat op z’n rug en dus met z’n buik naar boven slaapt, is dit een teken dat-ie zich heel erg op z’n gemak en veilig voelt bij jou thuis.

Op z’n zij

Ook deze slaappositie laat zien dat je kat erg op zo’n gemak is. Een kat die op z’n zij ligt, is bovendien vaak in een diepe, lange slaap. Niet wakker maken, dus. Net als voor veel mensen geldt, is op de zij slapen voor katten het meest comfortabel.

Opgekruld

Ligt je kat opgekruld in een halve cirkel, met z’n staart om z’n lichaam heen en z’n kop richting de borst? Op deze manier beschermt hij zichzelf tegen potentieel gevaar en behoudt-ie z’n warmte. Het is een van de meest voorkomende slaaphoudingen onder katten. Ligt je kat in deze slaappositie, dan willen ze even met rust gelaten worden.

Kat in wastafel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In een doos, wastafel of lade

Katten kiezen soms gekke plekken uit om een dutje te doen. Ze wurmen zich graag in krappe ruimten, omdat ze zich daar veilig voelen. In een open ruimte is er namelijk meer kans op potentieel ‘gevaar’. Dat gevaar kan voor je kat bijvoorbeeld het lawaai van de wasmachine of stofzuiger zijn. Schrik dus niet meteen van dit gedrag. Ook niet als je kat regelmatig in een hoekje, onder je bed of onder de tafel kruipt. Katten zijn gek op warmte en bescherming, dus deze krappe en bedekte plekken geven ze een stille, vreedzame plek om te dutten.

Als een brood

Ook de brood-houding is een populaire slaappositie onder katten. Bij deze positie slaapt een kat op z’n buik met z’n pootjes en staart onder z’n lijfje getrokken. Op deze manier lijkt de kat net op een heel brood. En zo houdt-ie z’n pootjes en staart heerlijk warm. Ook deze positie betekent dat je kat relaxed is en zich veilig voelt.

Met z’n ogen halfgesloten

Dit komt vooral voor bij katten die net een nieuw thuis hebben en nog even moeten wennen. Of in een huis leven met een chaotische omgeving door energieke kinderen. Op deze manier kunnen ze alles goed in de gaten houden. Doet je kat dit vaak, dan is het goed om eens naar de oorzaak te kijken. Heeft-ie bijvoorbeeld wel genoeg stille rustplekjes?

Op jou

Slaapt je kat op jou? Dat is een goed teken, want dan vertrouwt-ie je volledig. Dat jij heerlijk warm bent is ook een fijne bijkomstigheid voor je huistijger. Het zou alleen niet de enige manier moeten zijn waarop je kat slaapt. Zorg dat hij genoeg andere fijne rustplekjes in huis heeft.

Slapende kat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Languit met gestrekte pootjes

Ligt je kat languit met gestrekte pootjes? Dan is hij ook heerlijk op z’n gemak en hoogstwaarschijnlijk in een diepe slaap. Niet wakker maken, dus – daar kunnen katten heel chagrijnig van worden.

Met z’n pootjes voor z’n kop

Zie jij je kat weleens slapen met z’n pootjes voor z’n kop? Hoe schattig. Die slaaphouding kan meerdere redenen hebben. Zo probeert-ie misschien licht tegen te houden of z’n neusje warm te houden. Bedekken katten hun hele kop, dan zijn ze helemaal op hun gemak maar willen ze niet gestoord hebben. Ik. Wil. Slapen!

Zittend

Je kat zit rechtop met z’n staart rond z’n pootjes en z’n ogen dicht. Grote kans dat je kat niet echt aan het slapen is, maar op deze manier wel probeert te rusten. Normaal gedrag van een kat. Maar als-ie het erg vaak doet, kun je eens nagaan of er oorzaken zijn waardoor je kat zich bedreigd of zenuwachtig kan voelen.

Meer lezen over katten?

Bron | Metro UK
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden