Margriet logo
grasaren dieren Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

LifestyleDieren

Dierenpolitie waarschuwt voor grasaren: ‘Kunnen in vacht van je dier kruipen’

Wie z’n hond regelmatig uitlaat in natuurgebieden, moet de komende maanden alert zijn op grasaren. De zaden van wild gras kunnen bij huisdieren namelijk voor vervelende klachten zorgen, zo waarschuwt Meldpunt 144, ook wel bekend als de dierenpolitie.

‘Pas op voor grasaren!’ waarschuwt de organisatie op Facebook.

Let op grasaren

In de lente- en zomermaanden zie je ze op veel plekken: grasaren. Je herkent de groene en later gele zaden van wild gras aan hun lange ‘haren’. Zodra de grasaren uitdrogen, vallen ze uit elkaar in losse zaden, waar een soort weerhaakjes aan zitten. Grasaren komen vooral voor op plekken waar niet tot nauwelijks gemaaid wordt. Volgens de dierenpolitie moet je de komende tijd extra alert zijn, want gemeenten kiezen er steeds vaker voor om bepaalde gebieden niet te maaien en daarmee het leefgebied van insecten te beschermen. En hoewel de grasaren voor insecten geen probleem vormen, zijn ze voor huisdieren juist gevaarlijk.

Gevaren grasaren voor huisdieren

De weerhaakjes aan grasaren, ook wel ‘kruipers’ genoemd, kunnen namelijk gemakkelijk in de vacht van een dier terechtkomen. Vaak kruipen ze in de tenen, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten van je hond, maar ook in de oren, ogen, neus en keel. Met alle gevolgen van dien. Een grasaar kan tot diep in het weefsel dringen en daar voor allerlei problemen en ontstekingen zorgen. “Het is wel eens voorgekomen dat een hond de grasaar in zijn poot kreeg en dat die er bij de schouder uit kwam”, vertelt dierenarts Bernard Valkenburg aan Omroep Brabant.

Signalen

Hoe weet je of jouw huisdier is getroffen door een grasaar? Er zijn een paar signalen waar je op kunt letten. “Als een dier een grasaar in zijn oor heeft gekregen, kan hij met zijn kop gaan schudden of met zijn oren gaan klapperen. Een grasaar in de neus kan niezen veroorzaken. Loopt een dier mank? Dan kan het zijn dat er een kruiper via de voet het lichaam is binnengedrongen”, aldus de dierenpolitie. Andere signalen zijn zwellingen, ontstekingen en open wonden. Vermoed je dat een grasaar zich in de huid van je huisdier heeft gewurmd? Neem dan contact op met een dierenarts. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus laat je hond liever niet spelen op plekken met grasaren en check ‘m regelmatig op kruipers.

Bron | Meldpunt 144, Omroep Brabant

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden