null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Dierenartsen waarschuwen voor mogelijk gevaarlijk ‘vuurwerkmedicijn’

Als je huisdier bang is voor vuurwerk, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Grijp in ieder geval niet naar het narcosemiddel Vetranquil. Dat drukken Amsterdamse dierenartsen baasjes op het hart.

Doodsbang voor vuurwerk

Oud en nieuw is voor veel honden en katten een lijdensweg. Ze kunnen doodsbang worden door, of mishandeld worden met vuurwerk. Daarom treffen baasjes uit voorzorg al maatregelen om hun angstige beestje zo relaxed mogelijk de jaarwisseling door te helpen. Eén manier is om ze Vetrangquil-tabletten te geven. Iets waar een Amsterdamse dierenkliniek nu voor waarschuwt.

Nóg angstiger

Vetranquil is een narcosemiddel, dat zelfs een paard kan verdoven en is gewoon online te bestellen. Maar volgens de dierenartsen, is het absoluut níet verstandig om het als 'vuurwerkmedicijn' te gebruiken. Vetranquil verslapt de spieren, maar het gehoorvermogen van je huisdier wordt er juist nóg scherper van. Met als gevolg dat ze niet kunnen reageren, maar alsnog in blinde paniek zijn. Dus ook al zien ze er van buiten zo ontspannen uit, van binnen ervaren ze misschien nóg meer angst dan ooit. En dat kán niet goed voor ze zijn. "Koop dit middel dus niet", aldus de dierenkliniek.

Altijd informeren bij dierenarts

Hoe je je huisdier dan het best kunt kalmeren? Je kunt bijvoorbeeld met je hond of kat in angsttherapie gaan. Is dat te kortdag, dan kun je het best andere tips opvolgen, zoals je huisdier met filmpjes laten wennen aan het lawaai van vuurwerk. Ben je toch op zoek naar een kalmeringsmiddel, dan kun je je hier het best over laten informeren door de dierenarts. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt voor je huisdier. De Dierenbescherming zegt op hun site 'geen fan van het gebruik van kalmerende medicijnen' te zijn. Precies om de verdovende werking in combinatie met de blijvende angst. Dus kun je Benno of Simba gerust stellen met een van de andere tips, dan zou dat het allerbeste zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dierenkliniek Buitenveldert, Dierenbescherming

Beeld | iStock

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden