Margriet logo
null Beeld

Dierenambulance waarschuwt katteneigenaren voor de gevaren van een kantelraam

Hoewel het met dit warme weer natuurlijk heerlijk is om een raampje open te zetten voor frisse lucht, moet je hiermee oppassen als je een kantelraam én een kat hebt. Zo’n raam kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren als je kat naar buiten probeert te klimmen. Twee jaar geleden waarschuwde de Dierenbescherming hier al voor en nu slaat de Dierenambulance Utrecht alarm.

Meerdere katten zijn deze maand al gestorven doordat zij vast kwamen te zitten in een kantelraam. “Sluit uw kantelraam, ook zonder huisdier.”

Gevaren van kantelraam voor een kat

Afgelopen dinsdag kregen de medewerkers van de dierenambulance Utrecht een melding over een kat die vastzat in een kantelraam en daar niet zelfstandig uit kon komen. Uiteindelijk overleed de kat. Hettie van Oostenbrugge van de dierenambulance vertelt aan het AD dat er iedere zomer zeker tien soortgelijke meldingen terugkeren.

“Eigenaren bellen ons omdat ze hun dier er niet uit durven te halen. Ze zakken steeds dieper weg in de driehoek van het raam, tijdens het los proberen te wurmen. Organen raken dan bekneld en zorgen ervoor dat ze langzaam sterven. Of hun nek komt vast te zitten, waardoor ze geen zuurstof meer krijgen.”

Aandacht

Voor de dierenambulance is het daarom belangrijk dat dit niet vaker gebeurd en bij iedereen onder de aandacht komt. Naast het sluiten van de ramen en deuren als je weggaat, is het dus ook belangrijk om je kantelramen te sluiten, ook bij mensen die geen huisdier hebben.

Als je weggaat en toch je kantelraam wilt openhouden, raadt Hettie aan om speciale rekjes te kopen. Deze rekjes voorkomen dat de katten vast komen te zitten en kosten bijna niks. Verder raadt Hettie aan om direct te bellen bij het zien van een kat in een kantelraam: “Want alleen bij hele snelle actie heeft de kat kans het te overleven.”

Dierenbescherming

De Dierenbescherming bracht twee jaar geleden het verhaal naar buiten van iemand die zijn kiepraam open had laten staan. De kat van die persoon probeerde vervolgens naar buiten te klimmen, maar kwam hierbij vast te zitten tussen het raam en het kozijn. De Dierenbescherming moest uiteindelijk de brandweer inschakelen om de kat te kunnen bevrijden. Na de reddingsactie bleek dat de kat last had van zijn achterpootjes. Het ging gelukkig niet om een breuk maar waarschijnlijk een afknelling van de bloedtoevoer waardoor de kat z’n achterpoten maar moeilijk kon bewegen.

Voor de eigenaar van de kat was het natuurlijk flink schrikken, maar de situatie is gelukkig goed afgelopen. Helaas kent de Dierenbescherming verhalen die slechter eindigen. Ze lieten daarom in een Facebook-post weten dat het ontzettend belangrijk is om voorzorgsmaatregelen te nemen als je een kiepraam hebt. “Heb je een kiepraam open staan? Zorg voor raambeveiliging, zoals een rooster. Een handdoek tussen het kiepraam kan ook al iets helpen.”

Bron / AD

Sanne van de Wetering

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden