null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze vijf kattensoorten zijn eigenlijk verboden in Nederland

Raskatten zijn enorm populair en zien er heel schattig uit. Maar fokken met deze mismaakte kattensoorten is verboden in Nederland. Toch krijgen deze katten telkens opnieuw kittens, hoe is dit mogelijk?

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft toe dat fokkers niet worden gecontroleerd en daarom gewoon verder kunnen gaan met het fokken van raskatten.

Verboden kattensoorten

Het verbod op raskatten fokken bestaat al sinds 2014, maar het blijkt dat het moeilijk is om aan te tonen dat een bepaald ras gefokt is op een manier die het welzijn van het dier aantast. Op deze manier kunnen fokkers ongestraft doorgaan met het fokken van ongezonde kattensoorten die eigenlijk verboden zijn.

Lees ook:

Waarom déze experts vinden dat katten buiten aan een lijntje horen

Kale katten, katten met extreem korte poten of dubbelgevouwen oren: deze vijf katten mogen volgens experts allang niet meer in Nederland rondlopen. Ze krijgen namelijk allerlei gezondheidsproblemen en lijden aan chronische pijn door hun afwijkingen.

1. Scottish Fold

De Scottish Fold is een populaire kat in Nederland. Dit komt onder andere doordat vlogger Enzo Knol en internationale sterren zoals Taylor Swift en Ed Sheeran een Scottish Fold hebben. Het kraakbeen in het oor van de kat wordt aangetast door een erfelijke aandoening waardoor de kat kleine vouwoortjes heeft. Het ziet er superschattig uit, maar zorgt er ondertussen voor dat de kat een groeistoornis heeft in het kraakbeen. Hierdoor heeft de kat ook misvormde poten en kreupelheid. De Scottish Fold heeft daarom altijd last van gewrichtsontstekingen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

2. Bambino Sphynx

De Bambino Sphynx heeft grote ogen en geen haar. Het is een kruising tussen een Munchkin en een Sphynx. In Nederland zijn er zeker vijftien Bambino Sphynx-fokkers actief. Liefhebbers van deze katten houden van het speelse karakter van de kat. Toch heeft de kat twee genetische afwijkingen: de kaalheid van de Sphynx en de korte poten van de Munchkin. Daarnaast verbranden ze snel in de zon, hebben ze geen snorharen en lijden ze door de korte pootjes chronisch pijn. Om deze redenen wordt de Bambino Sphynx in Nederland niet officieel erkend.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

3. Munchkin

De Munchkin ziet er in eerste instantie precies zo uit als een gewone huiskat. Maar als je de afbeelding goed bekijkt, zie je dat deze kat korte pootjes heeft. Dit ras lijdt dan ook aan dwerggroei: een genetische afwijking die de kraakbeenontwikkeling verstoort. De Munchkin kan hierdoor nauwelijks springen en beperkt rennen. De Munchkin wordt door veel raskattenorganisaties hierdoor niet officieel erkend als raskat.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

4. Lykoi

De Lykoi is volgzaam, sociaal en een jager. Het beestje heeft iets van een hond weg en wordt ook wel de weerwolfkat genoemd. Het haarpatroon van de kat is bijzonder: de vacht heeft zwarte en witte haren, maar rondom de neus, ogen, mond en oren is de Lykoi kaal. Als de Lykoi volwassen wordt verliest hij al zijn haren, wat de nodige problemen kan veroorzaken. Ze raken namelijk sneller verbrand en hebben een grotere kans op huidziekten zoals huidkanker.

null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

5. Dwelf kat

De Dwelf kat lijkt op een elf, wat ook duidelijk te zien is aan zijn grote oren. De kat is een combinatie van de American Curl - waarvan hij de enorme gekrulde oren heeft - en de Sphynx, van wie hij zijn naakte voorkomen heeft. Deze zeer geliefde kat wordt niet erkend door raskattenorganisaties omdat zijn huid snel beschadigt en hij niet zo goed kan horen. Dit komt omdat zijn oren heel stug zijn, in plaats van heel soepel bij andere katten die geluiden juist vanuit alle kanten kunnen opvangen.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hoe lief een raskat er ook uit kan zien, controleer van tevoren of je kat niet bij de kattensoorten hoort die eigenlijk verboden zijn in Nederland.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eenvandaag.nl

Beeld | Getty Images

Tanja van KempenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden