null Beeld

Deze sprookjesachtige dierenportretten zijn bijna te mooi om echt te zijn

Hij begon pas tien maanden geleden met fotograferen. Inmiddels maakt de Finse Joachim Munter wereldfaam met zijn feeërieke natuurfoto's. Zijn modellen zijn net sprookjesfiguren. 

Een eekhoorn die de sneeuw van zijn kopje schudt, een veldmuis die recht in de camera kijkt als hij op het punt staat om een eikeltje te verorberen, een koolmeesje die gulzig naar een pinda grijpt. Als je Joachim Munters intieme dierenportretten ziet, heb je de neiging eerst de slaap uit je ogen te wrijven. Zijn foto's zijn zo sprookjesachtig mooi, dat je denkt dat je droomt.

Slechts tien maanden ervaring

De prachtige dierenportretten zijn extra bijzonder, omdat Joachim volgens eigen zeggen nog maar tien maanden fotografeert. Hij wilde eerst vooral landschappen vastleggen, maar gaandeweg begon hij zich steeds meer te interesseren voor de wilde dieren die erin leven. "Ik vond het uitdagender en bevredigender om hen vast te leggen," vertelt hij Bored Panda.

'Het draait allemaal om vertrouwen'

Op het eerste gezicht lijkt het wel alsof Joachim de wilde dieren getraind heeft om zo ontspannen voor zijn lens te poseren. Zijn geheim? "Het draait allemaal om vertrouwen. Volgens mij is het allerbelangrijkste dat je de dieren niet opjaagt. Je hebt alleen tijd en geduld nodig om de dieren zich bij je op hun gemak te laten voelen."

Dieren uit de buurt

Voor de bijzondere portretten heeft Joachim niet ver hoeven reizen. Bijna alle dieren zijn in en rond zijn woonplaats Helsinki gefotografeerd. "Soms heb ik maar een paar uur nodig, soms een hele dag. Dat vind ik zo leuk aan wildlife-fotografie: de onvoorspelbaarheid ervan. Je weet nooit welke dieren je zult ontmoeten en wat er zal gebeuren. Soms gaan er weken voorbij zonder dat je ook maar één goede foto hebt kunnen maken. Maar soms heb je binnen enkele uren al een paar fantastische plaatjes te pakken."

Langer wegdromen?

Op Joachims Instagram-account vind je nog veel meer dieren uit het Finse sprookjesbos. Pardon, bos.

Beeld | Joachim Munter

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden