Margriet logo
Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier

Wanneer je eigenaar bent van een huisdier kan het bijna niet anders dan dat je ontzettend veel van je harige vriend houdt. Maar houd je daarnaast ook veel van planten? Dan is het belangrijk om goed op te letten. Huisdieren en planten gaan namelijk niet altijd even goed samen: zo zijn sommige planten zelfs enorm giftig voor je huisdier.

Gelukkig zijn er ook een hoop mooie kamerplanten die tegelijkertijd veilig zijn voor je harige vriend.

Veilige planten voor je huisdieren

Planten kunnen je huis echt een beetje opvrolijken. Toch is het wel oppassen geblazen als in datzelfde huis een huisdier rondloopt. Sommige planten zijn namelijk giftig voor dieren. Zo is je geliefde monstera bijvoorbeeld giftig voor huisdieren en kunnen ze behoorlijk ziek worden wanneer ze het binnenkrijgen. Maar ook aloë vera, vredespalm en lelies kunnen schadelijk zijn voor je huisdier(en).

Geen paniek: je hoeft nu echt niet al je planten weg te halen en te kiezen voor een huis zonder groen. Er zijn namelijk een hoop planten die niet schadelijk zijn voor je huisdieren. Eerder schreven we dit artikel over giftige planten voor je kat en dit artikel over giftige planten voor je hond. In dit artikel zetten we zeven diervriendelijke planten voor je op een rij:

1. Pachira aquatica (Geldboom)

Nee, helaas groeit er geen geld aan, maar hij is wel heel leuk: de pachira aquatica. Het is een populaire plant met mooie glanzende bladeren. De geldboom heeft veel licht nodig en het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten te laten uitdrogen. Volgens een legende brengt de boom zelfs geluk in huis. Genoeg redenen dus om er eentje aan te schaffen.

Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

2. Graslelie

Naast dat deze plant veilig is voor je huisdieren, verwijdert hij ook een hoop schadelijke stoffen uit de lucht. Het is geen moeilijke plant om te verzorgen: het liefst staat hij op een lichte plek, maar in de schaduw overleeft hij ook. Geef ‘m twee keer per week wat water en een keer in de week een sproeibeurt.

3. Peperomia Obtusifolia (Krokodillentranen plant)

Met zijn hartvormige bladeren staat deze plant heel gezellig in huis. De plant heeft weinig tot matig licht nodig. Laat ‘m na het geven van water goed drogen voor de volgende waterbeurt. De Peperomia Obtusifolia is een ijzersterke plant die wel een stootje kan hebben. Hij is verschillende vlakken dus een veilige optie voor je huisdieren.

Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

4. Calathea

Deze plant met zijn prachtige bladeren staat fantastisch in je huis. Helaas vergt hij wel wat meer verzorging dan de vorige drie planten, maar dan krijg je er enorm veel voor terug. De calathea wordt ook wel ‘the living plant’ genoemd doordat de bladeren ‘leven.’ ‘s Avonds sluit de plant zijn bladeren en ‘s ochtends opent hij ze weer, wat kan zorgen voor een ruisend geluid.

5. Areca palm (Goudpalm)

Deze palm is veilig voor je huisdieren en staat enorm mooi in je huis. De palm heeft veel water nodig: in de winter één keer in de week en in de zomer twee keer. Zorg er daarnaast voor dat de grond van de palm altijd vochtig is. Geef ‘m daarnaast veel licht, zodat je er lang van kunt genieten.

Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6. Hoya

De Hoya is een sierlijke kamerplant door de mooie glanzende bladeren en de bloemen die aan de plant groeien. Wil je ervoor zorgen dat de plant hart groeit? Zorg er dan voor dat hij veel licht krijgt. Daarnaast houdt de Hoya van vochtige grond, maar let wel op dat de grond niet té nat wordt.

7. Gebedsplant

Tot slot de gebedsplant: een bijzondere plant met gevlekte bladeren. Wanneer het donker wordt sluit hij zijn bladeren en gaat hij ‘in gebed.’ In tegenstelling tot de Calathea heeft hij weinig verzorging nodig. Hij staat goed in indirect zonlicht en je kunt ‘m het beste wekelijks water geven.

Déze planten zijn het veiligst voor je huisdier
 Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Bron | countryliving.com

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden