null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Deze lentebloemen kunnen levensgevaarlijk zijn voor je huisdier

Narcissen, tulpen, lelies: ze staan zo vrolijk in de huiskamer en op de paastafel. Maar wist je dat die bloemen heel gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdier?

En dan met name voor katten...

Gevaarlijke bloemen voor je huisdier: nierfalen door lelies

Dierenartsen waarschuwen vooral voor lelies, die zelfs dodelijk kunnen zijn voor katten. Van de tijger- en daglelie tot en met de goudband- en graflelie: de bloem, stengel en bladeren kunnen je huistijger flink ziek maken. De eerste symptomen van een vergiftiging zijn braken, kwijlen, sloomheid en veel plassen. Binnen twaalf tot dertig uur kan het extreem uit de hand lopen bij vooral katten en nierfalen veroorzaken, met alle gevolgen van dien.

Lees ook:

Oppassen: meer teken actief door het zonnige lenteweer

Dierenarts

Zodra je ziet dat je kat aan de lelie heeft gekauwd of gesnuffeld, doe je er goed aan om direct de dierenarts te bellen. Die zorgt ervoor dat het beestje de bloem zo snel mogelijk uitspuugt of -poept door laxeermiddelen toe te dienen. Eventueel wordt er een infuus aangelegd. Een antigif is er niet. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen: zet de lelies op een plek waar je kat simpelweg niet bij kan komen. Maar ja, da's natuurlijk een uitdaging, met zo'n acrobaat in huis. Wil je helemaal het zekere voor het onzekere nemen, dan is het het allerbest om helemaal geen lelies in huis te nemen.

Narcissen en tulpen

Lelies zijn de heftigste, maar niet de enige lentebloemen die je huisdier flink ziek kunnen maken. Narcissen, tulpen en krokussen net zo. Als je daar bollen van in de tuin hebt liggen, moet je erop letten dat je hond of kat ze niet op kunnen graven. Aan de door de gemeente geplante bloemen kun je helaas niets doen. Dan is het dus zaak om goed op de symptomen van een eventuele vergiftiging te letten.

Hyacinten

Ook hyacinten zijn giftig voor je huisdier, maar in mindere mate. Desondanks doe je er goed aan de dierenarts te bellen zodra Benno of Streep er een hap van heeft genomen. Honden zullen over het algemeen meer last krijgen van maag- en darmklachten. Minder ernstig dan de gevolgen voor katten dus, maar reden genoeg om aan de alarmbel te trekken.

Benieuwd naar wat er nog meer giftig is voor je huisdier? Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren stelde er een overzichtelijke lijst van samen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Landelijk InformatieCentrum, Gezelschapsdieren, Good Housekeeping, Medisch Centrum voor Dieren

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden