null Beeld

Déze kerstplanten kunnen levensgevaarlijk zijn voor je huisdier

We schreven eerder al over de gevaren van dennennaalden, maar wist je dat er nóg een aantal kerstplanten zijn die je maar beter uit de buurt van je huisdier kunt houden?

De volgende planten kunnen levensgevaarlijk zijn als je viervoeter er van heeft gegeten.

Hulst

De puntige blaadjes van de hulst kunnen ervoor zorgen dat de maag geïrriteerd raakt. Daarnaast bevat hulst ook bestanddelen die saponiet genoemd worden. Deze zijn zeepachtig en kunnen ernstige maagproblemen veroorzaken. De combinatie van de puntige blaadjes en het saponiet kan zelfs leiden tot bloed in het braaksel. Als je huisdier hier last van heeft is het belangrijk om hem zo snel mogelijk naar een dierenarts te brengen.

Maretak

In Amerika kom je de maretak bijna in elk huishouden tegen, maar in Nederland valt dat gelukkig nog mee. Mocht je een maretak in je huis hebben hangen, dan is het belangrijk om geen blaadjes op de vloer te laten slingeren. Een hapje van dit groen kan dieren namelijk aardig ziek maken en zorgen voor braken en slaapzucht. Heb je het vermoeden dat je huisdier een stukje van de maretak heeft gesnoept? Laat hem dan de komende uren niet eten en drinken, zodat zijn maag tot rust kan komen. Als hij blijft overgeven, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Lelies

Tot slot misschien wel één van de meest giftige planten voor katten zijn lelies. Zowel het stuifmeel als het water waarin de lelies staan, zijn gevaarlijk. Zelfs als je kat niet van de lelie heeft gegeten, maar wel het stuifmeel op zijn vacht heeft gekregen, kan hij door zichzelf te wassen, toch vergiftigd worden. Een minuscuul beetje van het stuifmeel kan al giftig zijn, dus zorg ervoor dat je snel handelt als je vermoedt dat je kat iets binnen heeft gekregen. Onbehandelde lelievergiftigingen leiden bij katten tot acuut nierfalen in 12-36 uur en vaak sterven katten 3-5 dagen na inname van de lelie. Kattenbezitters doen er dan ook goed aan om geen lelies in huis te zetten, hoe sfeervol ze ook kunnen zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN

Foto | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden