null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze giftige dieren zijn minder gevaarlijk voor je dan je denkt (maar vrees déze vooral wel)

Ben jij doodsbang om geprikt of gebeten te worden? Ook in Nederland leven giftige dieren, maar die zijn minder gevaarlijk voor je dan je denkt.

Dít is volgens experts het giftige dier dat voor álle mensen levensgevaarlijk kan zijn...

Venemous en poisonous dieren

Er zijn twee soorten giftige dieren. Een venemous dier bijt of steekt doelbewust gif in z'n prooi. Denk hierbij aan een wesp en z'n angel en een gifslang en z'n tanden. Is een dier poisonous, dan heeft het giftige lichaamsdelen, maar dient het geen gif toe. Denk hierbij aan de giftige huid van een pijlgifkikker en giftige organen van een kogelvis. Bij aanraking met of het eten van dit soort dieren, kun je zelfs overlijden.

Wespen, slangen, pijlgifkikkers, kogelvissen, huisspinnen, vogelspinnen: ze zijn allemaal giftig, maar lang niet even gevaarlijk. Bovendien staat de gevaarlijkste niet eens in dit rijtje. Voor welke giftige dieren moeten we als mens zijnde nou echt bang zijn?

Giftige wespen en (huis)spinnen

In Nederland krijgen we vaak te maken met wespen en huisspinnen. Die zijn giftig, maar qua hoeveelheid gif en het vermogen om gif toe te dienen niet per se levensgevaarlijk voor de mens. "Huisspinnen zijn door hun kleine kaken niet gevaarlijk", stelt bioloog Mátyás Bittenbinder arachnofoben gerust tegenover het AD. En een vogelspin dan? Die "kan met zijn hoeveelheid gif gemakkelijk een krekel of een vlieg doden, maar een mens is te groot. Je zal die beet zeker voelen, maar je gaat er niet dood aan."

Elk jaar overlijden in Nederland tussen de vijf en tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. De kans dat je na één wespensteek overlijdt bestaat, maar is dus heel klein. Volgens allergoloog Hanneke Oude Elberink ben je dan heel erg allergisch of heb je andere onderliggende ziekten die je immuunsysteem aanvallen, verklaart ze tegenover RTL Nieuws.

Lees ook:

15 dingen die mensen met een spinnenfobie herkennen

Giftigste dier ter wereld

Spinnen en wespen halen het bij lange na niet bij de felgekleurde pijlgifkikker uit het Colombiaanse regenwoud. Deze kikker heeft het sterkste gif ter wereld, legt bioloog Bittenbender uit. "Om een mens te doden heb je van dat gif maar een tiende milligram nodig, dat is gelijk aan een tiende van een suikerkorrel." Gelukkig voor ons leeft die kikker dus aan de andere kant van de wereld. Bovendien laat de kikker zich zelfs in het regenwoud niet zo snel zien. En pas als het beestje in je mond komt, kun je er ook daadwerkelijk aan overlijden.

Het giftige dier om écht bang voor te zijn

Maar welk giftige dier is nou daadwerkelijk levensgevaarlijk voor mensen en is jouw gegil pas echt waard? Dat is volgens experts absoluut de vijfstreepschorpioen (Leiurus quinquestriatus), de giftigste schorpioen ter wereld. Met zijn sterke gif en lange gifstekel kan dit relatief kleine beestje een mens verlammen. Het gif valt het zenuwstelsel en hart aan. Word je door deze geelkleurge schorpioen gestoken, dan is de kans groot dat je overlijdt. Oppassen dus, zeker in onder meer woestijnen in Egypte en andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, LICG

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden