Margriet logo
Déze geluiden blijken stress te veroorzaken bij je hond, zonder dat je het merkt Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Déze geluiden blijken stress te veroorzaken bij je hond, zonder dat je het merkt

Dat je hond bang is voor vuurwerk of onweer, dat is vaak duidelijk te merken. Best logisch, want zelf ben je waarschijnlijk ook niet zo’n groot fan van harde knallen. Maar wist je ook dat alledaagse geluiden in huis, bijvoorbeeld van je magnetron, stress kunnen veroorzaken bij je hond?

Vaak zijn die symptomen van angst of stress niet heel duidelijk, daarom leggen we je uit waar je op moet letten.

Alledaagse geluiden die stress geven aan je hond

Waarschijnlijk ben je aan de meeste geluiden in je huis zo gewend geraakt dat ze je niet eens meer opvallen. Maar dat geldt voor honden vaak niet. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Californië – Davis blijkt dat veel hondeneigenaren de angst van hun hond voor ‘gewone’ huishoudelijke geluiden, zoals de stofzuiger of magnetron, vaak onderschatten, terwijl dit veel stress kan opleveren. Honden zijn veel gevoeliger voor geluid, doordat ze een breder gehoorbereik hebben. Hierdoor kunnen sommige geluiden erg pijnlijk voor hen zijn.

Het zijn vooral hoogfrequente geluiden met tussenstops, bijvoorbeeld van een rookmelder, die meer angst en stress veroorzaken dan laagfrequente, constante geluiden.

Symptomen herkennen

Volgens hoofdonderzoeker Emma Grigg herkennen veel hondenbaasjes de angst en stress bij hun eigen hond niet, omdat ze de lichaamstaal niet kunnen lezen. Daardoor onderschatten ze de angst vaak. Sterker nog: uit het onderzoek bleek zelfs dat de meeste baasjes eerder geamuseerd dan bezorgd reageerden op het gedrag van een bange hond. Hoe dat komt? Bij veel angst zal een hond waarschijnlijk veel duidelijkere signalen afgeven, zoals trillen, terugtrekken of ineenkrimpen. Maar een bange hond vertoont vaak subtielere symptomen. Denk bijvoorbeeld aan hijgen, de kop afwenden, lippen likken, verstijven, kop onder de schouders laten zakken of in sommige gevallen draaien de oren naar achteren. Hierdoor is het vaak niet direct duidelijk dat het beestje echt bang is.

Lees ook: Zo herken je een epileptische aanval bij een hond (en dít kun je dan doen)

Tips voor een bange hond

Aangezien een hond niet zelf kan vertellen waar ‘ie bang voor is, is het dus goed om bij apparaten die geluid maken in huis eens alert te kijken naar het gedrag en de lichaamstaal van je hond. Heb je het idee dat je hond stress ervaart bij een bepaald geluid? Probeer dan de blootstelling te minimaliseren. Daarnaast is het goed om de angst niet te negeren, maar je hond ook niet te betuttelen als ‘ie bang is. Probeer een ontspannen houding aan te nemen en je hond te steunen. Je kunt angst voor bepaalde geluiden ook afleren. Dat kan door middel van gedragstraining, het liefst onder begeleiding van een gedragstherapeut. Als laatste bestaat er ook angstremmende medicatie die je hond op de korte termijn minder gevoelig maakt voor geluidsprikkels. Overleg altijd met een dierenarts wat voor jouw trouwe viervoeter de beste oplossing is.

Bron | LINDA, Medpets
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden