null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Deze 18.000 jaar oude puppy is mogelijk één van de oudste honden ooit

Onderzoekers in het koude Siberië hebben onlangs een hele bijzondere vondst gedaan. In de bevroren grond is namelijk een 18.000 jaar oude puppy gevonden. Het beestje is bovendien zo goed intact gebleven dat hij er nog steeds uitziet als een slapende hond.

De puppy, die de naam Dogor (Russisch voor 'vriend') heeft gekregen, ziet er lang niet zo oud uit als hij is. Zijn zachte vacht, snorharen, tanden en zelfs zijn neus zijn goed bewaard gebleven.

18.000 jaar oude puppy

Dogor is volgens de wetenschappers zo’n 18.000 jaar geleden al overleden. Dat het beestje nog zo goed intact is, komt volgens de wetenschappers doordat hij al die tijd in een deel van de grond heeft gelegen dat nooit helemaal ontdooit. Bij de opgraving dachten de onderzoekers eerst dat ze te maken hadden met een jonge wolf, maar op basis van de uiterlijke kenmerken vermoeden ze nu dat het een hond is.

Eerste hond ter wereld?

De wetenschappers zijn nu daarom druk bezig om het DNA van Dogor grondig te onderzoeken. Mocht het echt een hond zijn, dan is dat iets bijzonders. Het is namelijk niet bekend wanneer honden precies zijn ontstaan. Wel is bekend dat ze afstammen van wolven. Wetenschappers schatten dat de eerste hond tussen de 14.000 en 40.000 jaar geleden op de wereld rondliep. Met een leeftijd van 18.000 jaar zou de in Siberië ontdekte pup dus zomaar de eerste hond ter wereld kunnen zijn!

Uiterlijke kenmerken

Op basis van de uiterlijke kenmerken en de eerste uitslagen van het DNA is nog niet met zekerheid te zeggen tot welke diersoort Dogor precies behoort. "We kunnen nog niet zeggen of het om een hond of een wolf gaat", zegt onderzoeker Love Dalén tegen Scientias. "Toch zijn er wel een paar uiterlijke kenmerken waaruit blijkt dat het dier niet tot de categorie schoothondjes behoort. "Het is duidelijk geen chihuahua", grapt Dalén. De onderzoekers blijven het DNA van het diertje uitpluizen tot ze uitsluitsel hebben. Stiekem hoopt Dalén op een hond. "Beide opties zouden interessant zijn, maar als het een hond is, zou het de oudste hond zijn die we kennen. Maar ook als het een wolf blijkt te zijn, is dat wetenschappelijk gezien waardevol."

Lees ook

10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Bron | RTL Nieuws, Scientias

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden