Margriet logo
De wereld van je hond verrijken: op deze manieren kun je dat doen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

PREMIUM

De wereld van je hond verrijken: op déze manieren kun je dat doen

Tijdens het wandelen zijn er veel verschillende manieren om de wereld van je hond te verrijken. Hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten legt uit welke manieren dat zijn.

Ik vind het altijd erg leuk om mijn honden een spelletje te laten doen. Zo stimuleer ik hun nieuwsgierigheid en geef ik ze de juiste mentale uitdaging. Door spelletjes te spelen werk je aan het zelfvertrouwen, de zelfredzaamheid, het zelfoplossend vermogen, coördinatie en balans. Dit draagt allemaal bij aan het welzijn van je hond. Daarnaast werk je meteen aan jullie band, je bent de leukste begeleider op de wereld want je gaat mee in de beleveniswereld van je viervoeter.

Tegen een staande boom

Een voorbeeld van zo'n spelletje. Begin eerst makkelijk, je wilt namelijk dat je hond altijd succes haalt en plezier heeft in het spel. Frustratie willen we voorkomen. Plak eerst wat worst of paté ter hoogte van zijn hoofd tegen een boom, duidelijk in het zicht en laat hem zien waar je het klaarmaakt.

Gaat dit goed, dan kun je het eens wat lager en hoger proberen. Vanuit daar kun je de moeilijkheidsgraad langzaam opbouwen zodat je hond echt moet rekken en strekken en op zijn achterpoten moet staan. Zorg dan ook voor variatie in de hoogte en draai om de boom heen. Let hierbij wel altijd op het lichamelijke kunnen van je hond, zorg dat je hond het aankan met zijn of haar lijf. Pas het spel dus aan op de mogelijkheden an je hond.

Op een omgevallen boom

Bij de volgende oefening geldt hetzelfde principe. Begin eerst makkelijk en in het zicht van je hond. Bouw langzaam de moeilijkheidsgraad op en maak het steeds een beetje moeilijker. Je kan voor deze versie koekjes verstoppen op of in een omgevallen boom of in een holle boomstam. Verstop het lekkers van voor tot achter en verdeel altijd over de breedte. Als je hond een snoepje mist, help hem dan met zoeken. Geef hem ook echt de tijd en haast je hond niet.

Let altijd op de gezondheid van de boom waarmee je dit spelletje wilt doen en check de veiligheid. Een onstabiele boom wil je natuurlijk vermijden.

Over Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten Beeld Nadieh Cuijten
Beeld Nadieh Cuijten

Nadieh Cuijten is auteur van ‘Je Hond Beter Begrijpen’ en gediplomeerd gedragstherapeute voor honden die werkt onder de naam van Hakjes tot Poepzakjes. Ze helpt je om de taal van jouw trouwe viervoeter te begrijpen met haar holistische benadering. Je kunt haar volgen op Instagram.

Nadieh CuijtenGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden