null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De temperatuur van een kat: wat is normaal en hoe meet je dit?

Heeft je kat warme oortjes? Dan hoeft dat niet direct te betekenen dat je kat koorts heeft. Maar het kan wel handig zijn om in dat geval de temperatuur van je kat op te meten. Soms kan de dierenarts ook vragen of je dit zelf alvast bij je kat kunt doen, om bijvoorbeeld de juiste pijnbestrijding te kiezen. Daarom leggen we je uit hoe je dit het beste doet.

En welke temperatuur is dan normaal voor een kat?

De temperatuur van een kat

De normale temperatuur van een kat ligt iets hoger dan bij mensen, namelijk tussen de 38 en 39,5 graden. Zowel bij een hogere als lagere temperatuur is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts. Is de lichaamstemperatuur hoger dan 40 graden? Dan gaat het vaak al om spoedgevallen. In dat geval kunnen de organen zoals het hart en de nieren namelijk beschadigen.

Zodra je kat boven de 39,5 graden komt stopt deze vaak al met eten en drinken. Door stress en inspanning kan de temperatuur van een kat snel 0,5 tot 1 graad stijgen.

Temperatuur opmeten

Om de temperatuur van je kat op te meten kun je een normale digitale thermometer gebruiken die ook voor mensen gebruikt wordt. Om de temperatuur goed te meten zul je de thermometer 2 tot 3 centimeter in de anus van de kat naar binnen moeten brengen. De waarde van een oorthermometer en de temperatuur onder oksel of in de mond meten zijn niet betrouwbaar genoeg.

Het voelt voor de kat erg onprettig om de thermometer dieper dan 1 centimeter binnen te krijgen. De kat zal hierbij de darmspieren aanspannen. Laat je kat daarom eerst rustig staan of liggen en stel je kat gerust. Vraag eventueel een extra persoon om de kat tijdens het meten van de temperatuur gerust te blijven stellen.

Twee keer per dag

Til vervolgens de staart vanaf de basis omhoog. Smeer het uiteinde van de thermometer met vaseline in en breng deze voorzichtig naar binnen. Doe dit niet in één keer, maar wacht na de eerste centimeter een minuut en breng daarna voorzichtig draaiend de thermometer verder naar binnen.

Hoewel het een vervelend klusje is, is het wel het beste om dit twee keer per dag en enkele dagen te herhalen, om er zeker van te zijn dat je de juiste waarde meet als je denkt dat je kat ziek is.

Lees ook: Dit zijn de meestvoorkomende ziektes bij katten

Te hoge temperatuur

Na flinke inspanning kan de temperatuur omhoog schieten, maar dit kan ook het geval zijn bij ziektes en infecties. Bij een verhoogde lichaamstemperatuur kan er sprake zijn van oververhitting of koorts. Bij oververhitting kan je kat de warmte niet goed kwijt. Dat kan door stress komen, waarbij de aangespannen spieren en adrenaline zorgen voor extra warmte, maar ook na spelen of rennen gebeuren.

Een andere oorzaak voor oververhitting is als het dier zich onvoldoende kan afkoelen, dat kun je ook merken aan snurken of andere vreemde geluiden tijdens de ademhaling. Als laatste kan er oververhitting ontstaan als je kat zich in een te warme omgeving bevindt.

Bij koorts wordt de temperatuurstijging veroorzaakt door stofjes die de witte bloedcellen uitscheiden. Koorts kan ontstaan bij een ontsteking door bacteriën, virussen, tropische parasieten en auto-imuunziekten.

Te lage temperatuur

Heeft je kat een te lage temperatuur, dus onder de 38 graden? Indien je kat zich normaal gedraagt hoef je niet per se iets te doen, maar bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de dierenarts. Is je huisdier naast een lage temperatuur ook ziek? Dan is het wel belangrijk om direct contact op te nemen met de dierenarts. Lage waarden kunnen ontstaan bij bloedarmoede, ernstig hartfalen en shock.

Bron | Medisch Centrum voor Dieren, AniCura, Dierendokters, My Happy Pet

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden