PREMIUMW-OEF
De (subtiele) signalen dat je hond pijn heeft
Honden zijn heel communicatieve dieren. Toch zijn ze meester in pijn verbergen, vertelt hondengedragstherapeut Nadieh Cuijten ons. Hoe kun je pijn herkennen bij honden? Welke signalen zien baasjes vaak over het hoofd? En wat moet je vooral wel en niet doen als je denkt dat je viervoeter pijn heeft?
“Omdat honden een meester zijn in het verbergen van pijn, kun je het in een vroeg stadium makkelijk over het hoofd zien. Ben je er op tijd bij, dan kun je er vaak nog wat aan doen”, aldus de expert.
Pijn verbloemen
“Net als bij mensen is de pijngrens per hond anders”, vertelt Nadieh. “Maar honden zijn over het algemeen goed in het verbergen van pijn, net als katten. Als een dier gewond raakt in de natuur, kan-ie namelijk in de problemen raken. Andere dieren kunnen het zien als een kans om ‘m uit te schakelen. Hij is dan kwetsbaar. En dus laat-ie z’n pijn liever niet zien en doet-ie zichzelf groot voor om te overleven.”
Pijn herkennen bij honden
Om onnodig (lang) lijden te voorkomen, is het als baasje belangrijk om de (subtiele) signalen van pijn te herkennen. Je herkent pijn bijvoorbeeld aan de lichaamstaal van je hond, maar ook aan z’n gedrag naar mensen en andere honden toe. Je moet maar net weten waar je op moet letten.
Lichaamstaal
- Bijten, krabben en likken aan de pijnlijke plek
- Een andere houding dan normaal, bijvoorbeeld de buik intrekken en een bolle rug maken of de staat onder de buik dragen en de oren plat hebben
- Bepaalde houdingen vermijden, zoals niet willen zitten
- Bepaalde bewegingen vermijden, zoals niet willen springen of wandelen
- Stijfjes bewegen
- Veel smakken met de bek en lip likken
- Hijgen
- Gapen
- Uitrekken (kan wijzen op buikpijn)
- Uitschudden (spanning loslaten)
- Verslechterde conditie
Hondenexperts van de Colorado State University maakte de Canine Acute Pain Scale: een schaal waarmee je pijn bij honden kunt herkennen.
Gedrag
- Regelmatig grommen of janken
- Agressief reageren of janken als de pijnlijke plek wordt aangeraakt
- Onrustig of juist heel loom zijn
- Meer terugtrekken of juist meer aandacht vragen dan normaal
- Opvallend minder energiek, vrolijk en speels
- Depressieve indruk
- Anders reageren op andere mensen of honden
- Schrikkerig
- Veel blaffen
- Slaapproblemen
Uiterlijk
- Afgenomen spiermassa, mager worden
- Slechter uitziende vacht
- Doffe blik in de ogen
Piepen en janken
Zoals je ziet, staat ook piepen en janken in het lijstje van signalen. Toch wijst dit niet altijd op pijn. “Het kan ook angst, paniek of frustratie zijn”, legt Nadieh uit. “Het is een vorm van communicatie, iets duidelijk willen maken aan het baasje, verdriet uiten.” Toch is het belangrijk om het gejank van je hond in eerste instantie serieus te nemen en de mogelijke oorzaak te achterhalen. Lees hier meer over jankende honden.
Neem je hond serieus
Herken jij (een van) de genoemde signalen? Neem ze dan serieus, drukt de hondengedragstherapeut je op het hart. Zo zorg je ook dat je hond zich veilig voelt bij jou, waardoor-ie z’n pijn ook sneller durft te uiten. “Vaak denken mensen dat hun hond koppig of lui is als-ie bijvoorbeeld niet mee wil wandelen of luisteren, maar het kan dus wijzen op pijn.” Het is dus goed om dit eens uit te sluiten. Ga vooral niet zelf dokteren of googelen, geeft Nadieh ook mee. “Blijf kalm en bel je dierenarts.”
Naar de dierenarts en jaarlijkse ‘apk’
Voorkomen is altijd beter dan genezen. Laat daarom een preventieve gezondheidscheck bij de dierenarts uitvoeren. “Ga het liefst elk half jaar, maar minstens elk jaar naar de dierenarts voor een ‘apk’ van je hond”, aldus Nadieh. En breng ook eens een bezoekje aan de osteopaat, vult ze aan: “Om het hele bewegingsapparaat en binnenwerk van je hond te laten checken.” Een knal tegen een boom, een harde botsing met een kast: een hond kan ongemerkt een micro-trauma oplopen. “Er kan dan van binnen van alles verschuiven en bij de osteopaat voorkom je dat het met de tijd erger wordt.”
Zelf foto’s van je hond maken
Ook is het een goed idee om elk (half) jaar een foto van je hond te maken op dezelfde plek en in dezelfde houding. “Je kunt dan makkelijk verschil in houding zien en zien of er aandachtspunten zijn.” Ga ook regelmatig aandachtig het hele lichaam van je hond langs. “Zo voel je of er rare bultjes zijn en zie je of de vacht op plekjes ineens anders is. Zie je rare verschillen, dan ben je er meteen bij.”
Liefde geven
Naast alle genoemde tips, is het volgens Nadieh tot slot belangrijk dat je aan je hond laat merken dat je er voor hem bent en dat zijn pijn er mag zijn. “Energie is alles, je hond voelt de liefde en compassie die je naar hem uitstraalt. Spreek het hardop of in gedachten uit dat je er voor hem bent, je hond zal dat voelen.” Overlaad hem alleen niet per se met knuffels een aaitjes over de bol: “Geef je hond de keus: wil-ie fijn bij jou liggen, of kiest-ie een eigen plekje? Laat hem dan.”